Pad potražnje za automobilima u Hrvatskoj u 2020. najveći u EU

Hrvatska je u pandemijskoj 2020. godini bilježila najveći pad potražnje za automobilima među zemljama EU-a, gotovo dvostruko veći od europskog prosjeka, pokazalo je izvješće udruženja proizvođača automobila.

Prošle je godine u 26 zemalja EU-a (bez Malte) registrirano ukupno 9,9 milijuna novih novih automobila, za 23,7 posto manje nego u cijeloj 2019. godini. Pad je najveći otkada je ACEA počela objavljivati izvješća a izravan je rezultat pandemije covida 19 i mjera koje su vlade poduzimale kako bi se obuzdale, prenosi Autopress.

Među četiri vodeća europska tržišta najviše je prošle godine potonula potražnja za novim automobilima u Španjolskoj, gotovo za trećinu. Slijede Italija i Francuska gdje se potražnja smanjila za četvrtinu. Najblaži pad zabilježen je na najvećem europskom tržištu, onom Njemačke, gdje je potražnja smanjena gotovo za petinu.

U Hrvatskoj je u 2020. godini prema ACEA-inim podacima registrirano ukupno 35.005 novih automobila, što predstavlja pad od 42,8 posto u odnosu na 2019. godinu, najveći među zemljama EU-a.

Potražnja za automobilima ipak se stabilizirala u prosincu, uz najblaži pad registriranih novih automobila u cijeloj prošloj godini, za 3,3 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije. Ukupno je u 26 zemalja EU-a registrirano nešto više milijun novih automobila.

Komentiraj