Ovog vikenda gotovo dosegnuti turistički rezultati pretpandemijske 2019.

Drugi je udarni turistički vikend. Na cestama, graničnim prijelazima i trajektnim lukama čekalo se u kolonama. Gužve na autocesti MUP je snimao helikopterom. Vozače se upozorava da voze oprezno, ne brzo, javlja N1.

Pojačan je promet na cestama u smjeru mora i obrnuto prema unutrašnjosti te u priobalju. Vozačima se savjetuje da održavaju sigurnosni razmak između vozila.

“Vozačima savjetujemo da održavaju sigurnosni razmak između vozila. Vrlo je gust promet osobnih vozila u oba smjera na većini graničnih prijelaza sa Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom i Srbijom, a zbog aktualnih epidemioloških kontrola moguća su i duža čekanja”, objavio je HAK.

Na Maclju se za izlaz čeka oko šest i pol sati, a na Pasjaku za ulaz tri sata.

“Zbog upozorenja od toplinskog vala savjetujemo svima koji putuju na dužim relacijama da to čine rano ujutro ili kasnije navečer, a izbjegavaju vožnju i putovanje tijekom dana kada temperature dosežu maksimum. Tijekom puta treba se češće zaustaviti i rashladiti te piti dovoljno tekućine i umjereno koristiti rashladni uređaj u vozilu. Nikada ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu. Ako se tijekom vožnje osjećate loše odmah se zaustavite i potražite liječničku pomoć”, poručuju iz HAK-a.

“Privremeni podaci do 17 sati govore da je na ulaz Lučko ušlo 33.629 vozila. U odnosu na rekordnu subotu iz 2019. smo negdje na 95,16 posto ostvarenog prometa na ulazu. Brojke nam govore da ćemo dostići podatke iz 2019. godine. Ovo je prva velika smjena turista. Podaci su očekivani i na razini iz 2019.”, kazao je Perica Šiljeg iz HAC-a reporterki N1.

Rekao je da je gužva na svim cestovnim pravcima, i na autocestama, ali i na državnim cestama.Prema posljednjim podacima iz e-visitora, koji će se još nadopunjavati, u Hrvatskoj trenutno boravi milijun i 25 tisuća turista. To je nešto manje nego na današnji dan rekordne 2019., kada je u zemlji bilo oko 1.100.000 turista, i znatno više nego lani, kada ih je bilo oko 770.000.

U noćenjima je u srpnju dosad ostvareno 81 posto rezultata 2019., dok je u odnosu na 2020. to 34 posto više noćenja.

Najviše turista je u Istri, a slijede Kvarner i Splitsko-dalmatinska županija koji su skoro pa izjednačeni te Zadarska i Šibensko-kninska županija. Inozemnih turista je 855.000, a najviše je Nijemaca, Slovenaca, Poljaka, Austrijanaca i Čeha.

Komentiraj