Ovo sigurno niste znali: Euro je izrađen od pamuka, a evo što učiniti ako je novčanica oštećena

Autor:

31.03.2023., Zagreb - Od sutra se u promet na bankomatima pustaju veci apoeni novcanica eura. U prvim mjesecima su zbog uvodjenja u promet sto vece kolicine manjih novcanica  bili dostupni apoeni od 10 i 20 eura, a sad ce biti i oni od 50 i 100.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Još od kraja prošle godine znatno rastu depoziti građana, trenutačni je iznos štednje u bankama – 37 milijardi 600 milijuna eura – objavila je Hrvatska udruga banaka.

Nakon uvođenja eura oko 93 posto depozita upravo je u toj valuti. Pitanje koje se nameće jest što učiniti kada oštetite, obojite ili operete novčanicu, odnosno kada vam u ruke dođe oštećen novac. 

HNB posebno upozorava da građani pripaze ako posjeduju djelomično ili potpuno obojene novčanice, jer je moguće da dolaze iz opljačkanih bankomata.U prometu novcem oštećene novčanice – nisu rijetkost. Samo ove godine HNB je zamijenio 120 tisuća euronovčanica vrijednih gotovo tri milijuna eura.

Najčešća oštećenja su od obojenja, požara, poplava te poderotine.

Zamjena je moguća u banci ili FINI, ali uz važan uvjet.

– Neprikladne euronovčanice, za koje je prethodno utvrđeno da su autentične, zaprimaju se i zamjenjuju, ako donositelj predoči više od 50 posto te novčanice, kažu  u FINA-i.

A kad su novčanice gotovo neprepoznatljive, prosljeđuju se HNB-u.- HNB mijenja novčanice koje su ekstremno oštećene, koje su tako oštećene da se ne može utvrditi autentičnost bez posebne analize, rekao je Damir Bićanić, Sektor za gotov novac HNB-a.

Euro je izrađen od pamuka

Da bi oštećenja smanjile, neke su zemlje uvele novčanice izrađene od polimernih masa. Novčanice eura, kao i većine valuta, izrađene su od pamuka te zasad nema inicijativa da se “plastificiraju”.

– U svijetu se izrađuju od različitih materijala, ili sto posto pamuk, pa pamuk i razne primjese – pamuk i drvo, konoplja, banana i slično, dodao je Bićanić.

Obojane novčanice

U HNB-u apeliraju na građane da pripaze na novčanice eura koje su obojene i često se pronalaze u posljednje vrijeme.

– Jer je vrlo vjerojatno da su one proizašle iz kriminalne aktivnosti aktivacijom elektrokemijskih sredstava iz bankomata. Ako pak ih posjeduju mogu ih zamijeniti u HNB-u uz pismeno obrazloženje o uzroku oštećenja te uz Zahtjev i analizu obojenih euronovčanica, naglasio je Bićanić.

Dobro je znati da euronovčanice imaju – životni vijek. Onaj za apoene do 50 eura je nekoliko godina, dok je za one od sto, dvjesto i petsto eura dulji od desetljeća, javlja HRT.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.