Otvoreno najveće narodno slavlje na svijetu: 188. Oktoberfest

Tradicionalnim zabijanjem slavine u pivsku bačvu, gradonačelnik Muenchena Dieter Reiter otvorio je u subotu u podne 188. Oktoberfest, najveće narodno slavlje na svijetu.

Prvi Mass, kako se naziva krigla od jedne litre piva, Reiter (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) je pružio bavarskom premijeru Markusu Soederu (Kršćansko-socijalna unija CSU).

Organizatori se nadaju da će ove godine vrijeme biti bolje nego prošle godine kada je Oktoberfest prošao uz danonoćnu kišu i uz dnevne temperature od 10 stupnjeva.

Ove godine Oktoberfest traje dva dana dulje, do 3.listopada kada se u Njemačkoj slavi Dan ujedinjenja, a organizatori očekuju šest milijuna posjetitelja. Neki šatori poznatih pivovara su već prije službenog znaka za točenje piva u 12 sati zbog navale morali zatvoriti svoja vrata.

Cijene piva ove godine su za oko 6 posto više nego prošle i kreću se između 12,60 i 14,90 eura po litri piva. Za sigurnost na Oktoberfestu zaduženo je više od 600 policajaca i preko 2000 privatnih zaštitara.

Iako se 8. listopada, samo nekoliko dana nakon završetka Oktoberfesta u Bavarskoj održavaju izbori za pokrajinski parlament, politika neće igrati neku ulogu na narodnom okupljanju. Organizatori tradicionalno ne dopuštaju održavanje političkih skupova na području gdje se održava Oktoberfest, javlja HRT.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner