OTVORENJE U PROSINCU Obnova pariške katedrale Notre-Dame je pri kraju

Autor:

This video grab created from an AFP video taken on April 11, 2024, shows a worker restoring a balustrade inside Paris Notre-Dame cathedral under restoration since the devastating fire that ravaged it on April 15, 2019. A tender for the creation of contemporary stained-glass windows was launched on April 11, 2024. The iconic Parisian monument is scheduled to reopen in December 2024.,Image: 864058228, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Mathilde BELLENGER / AFP / Profimedia

Mathilde BELLENGER/AFP/Profimedia

Pet godina nakon razornog požara, obnova katedrale Notre-Dame privodi se kraju dok su oči svijeta uprte u Pariz, domaćina Olimpijskih igara.

U večernjim satima 15. travnja 2019. zapalio se krov katedrale. Vatra je brzo progutala toranj i gotovo srušila glavne zvonike. Televizijski gledatelji diljem svijeta užasnuto su promatrali kako srednjovjekovna katedrala gori.

Emmanuel Macron, čiji drugi i posljednji mandat završava 2027. godine, želi da obnova katedrale podigne raspoloženje nacije, ali i rejting njegove vlade.

“Samo jednom u stoljeću netko je domaćin Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, samo jednom u tisućljeću obnovi se katedrala“, rekao je Macron u novogodišnjem obraćanju naciji.

Do danas nije poznat uzrok požara. Francuske vlasti priopćile su da je možda došlo do električnog kvara ili je požar uzrokovala zapaljena cigareta.

“Vatrogasac mi je rekao: ‘Gospodine, dobro pogledajte pročelje jer ako ne uspijemo ugasiti taj požar, sve će se uništiti'”, prisjetio se Patrick Chauvet, bivši župnik Notre-Damea.

Pročelje je izdržalo, ali nastala šteta zahtijevala je pet godina intenzivnih stabilizacijskih i restauratorskih radova.

Veliki ponos vlada među onima koji rade na projektu. Pogotovo nakon što je oko znamenite katedrale počelo skidanje 70.000 komada raznih skela, postavljenih kako bi učvrstile ostatke građevine i omogućile restauratorske radove.

“Ovo je građevinski posao života, restaurirati cijeli spomenik u cijeloj njegovoj trodimenzionalnosti je prilično iznimno“, rekla je Emma Roux, majstorica koja radi na slavnim vitrajima.

Otvaranje je zakazano za prosinac i trenutačno sve ide po planu, rekao je dužnosnik koji vodi projekt.

“Unutar rokova i proračuna smo”, rekao je Philippe Jost u ožujku na saslušanju u Senatu. Jost je rekao zastupnicima da je projekt dosad koštao 550 milijuna eura i dijelom je financiran ogromnim donacijama. Među donatorima su milijarderi iz sektora luksuza Francois Henri Pinault i obitelj Arnault.

Toliko je novca donirano da će ostati čak i za daljnja ulaganja u zgradu, rekao je Jost.

Dodatnih 150 milijuna eura treba staviti na raspolaganje i uz odobrenje naših sponzora, iskoristit će se za obnovu katedrale i rješavanje problema koji su prethodili požaru, a koji se uglavnom tiču ​​vanjske kamene konstrukcije“, dodao je Jost.

Jost je 63-godišnji inženjer koji je veći dio karijere proveo u ministarstvu obrane, a posao je preuzeo nakon što je njegov prethodnik, general Jean-Louis Georgelin, poginuo u planinarskoj nesreći u kolovozu 2023.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
NijeRuza

prije 1 mjesec

Kokoš iznad križa na crkvi u Zapadno-Evropskom Kršćanstvu ne simbolizira 'preporod iz pepela', već 'preporod crkve kao tijela', odnosno transformaciju crkve iz Katolicizma u Protestanstvo. Za nadati se je sad jedino da ih ne strefi kakav jači zemljotres, pa da ne poruši i to što je preostalo od katedrale zajedno s tim što su obnovili. Bilo bi šteta toliko truda i para!