Tajna crkve Notre-Dame: Otkriven olovni sarkofag koji bi mogao sezati sve do 14. stoljeća

Autor:

DenisDoukhan/Pixabay

Arheolozi su ispod današnje razine poda katedrale Notre-Dame otkrili olovni sarkofag i oslikane fragmente pregrade koja odvaja oltarni dio od crkvene lađe, a otkriće nudi novi uvid u povijest zdanja koje se trenutačno rekonstruira nakon razornog požara iz 2019. godine.

U Notre-Dameu, katedrali koja datira iz 12. stoljeća, u tijeku su radovi iskopa koji se obavljaju zbog mjera opreza, a prije nego što će se ondje postaviti skele potrebne za obnovu 100 metara visokoga drvenog sljemena krova.

“U transeptu katedrale, poprečnoj lađi položenoj okomito na uzdužne lađe kojom se razdvaja svetište od ostalog dijela crkve i daje tlocrtu oblik latinskoga križa, otkriveni su fragmenti iznimne znanstvene kvalitete”, rekla je  francuska ministrica kulture Roselyne Bachelot, dodajući da su radovi na iskopavanju produljeni do 25. ožujka.

Mjesto iskopavanja leži ispod kamenog sloja koji datira iz 18. stoljeća, no neke niže razine sežu i do 14., a neke su čak i s početka 13. stoljeća, priopćilo je ministarstvo kulture.

“Uspjeli smo unutra ‘ugurati’ malu kameru koja je otkrila ostatke tkanine, organske tvari poput kose i ostatke biljaka”, rekao je Christophe Besnier iz francuskoga Nacionalnog arheološkog instituta. “Činjenica da su ostaci biljaka još uvijek ondje ukazuje na to da je sadržaj vrlo dobro očuvan.”

Arheolozi smatraju da je olovni sarkofag vjerojatno pripadao visokom dostojanstveniku te pretpostavljaju da bi mogao potjecati iz 14. stoljeća, što bi ga, ako se to i potvrdi, činilo spektakularnim nalazom.

Iskopavanje je otkrilo i jamu neposredno ispod današnje razine poda katedrale, koja je vjerojatno nastala oko 1230. godine, kada je katedrala Notre-Dame, jedan od najstarijih primjera francuske gotike, bio u izgradnji.

Ostali dijelovi građevine, uništeni početkom 18. stoljeća, otkriveni su tijekom obnove Notre-Damea sredinom 19. stoljeća i već su izloženi u muzeju Louvre.

Požar koji je 2019. progutao gotovo cijeli Notre-Dame šokirao je Francusku i svijet. Uplakani Parižani i zaprepašteni turisti tada su s nevjericom promatrali kako vatra guta tornjeve jedne od najpoznatijih crkava na svijetu.

OZNAKE: sarkofag, notre dame

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.