Simbol ponovnog rođenja: Novi pijetao na katedrali Notre Dame

Autor:

Screenshot X

Instalacija novog zlatnog pijetla predstavlja puno više od samo vjetrokaza na vrhu tornja čuvene katedrale Notre Dame u Parizu.

On simbolizira otpornost usred razaranja nakon požara u travnju 2019. godine, a stručnjaci koji su odgovorni za restauraciju otkrili da se sistem protiv požara postavlja se ispod krova katedrale.

Originalni pijetao je oštećen u velikom požaru, a glavni arhitekta Philippe Villeneuve, koji je dizajnirao novog pijetla, izjavio je da je opstanak originalnog pijetla označavao zraku svjetlosti u katastrofi.

“Bilo je nade, da nije sve izgubljeno. Ljepota starog pohabanog pijetla izražavala je krik katedrale koja pati u plamenu”, rekao je Villeneuve, a prenosi France24.

Novo umjetničko djelo, dugačko otprilike pola metra koje sada blista na prosinačkom suncu iza katedrale Notre Dame, opisao je kao svog “feniksa”.

Villeneuve je elaborirao značaj novog pijetla, rekavši da od požara su radili na ovom nasljedniku pijetla, koji vidi kako plamen dopire na vrh katedrale, više od 96 metara od tla, piše Klix.ba.

OZNAKE: notre dame, pijetao

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.