Crkva Notre Dame bit će obnovljena po planu. Macron u trlišu obišao gradilište

Autor:

epa10572109 Scaffolding inside the nave of the Notre-Dame de Paris Cathedral, which was damaged in a devastating fire on 15 April 2019, in Paris, France, 14 April 2023.  EPA/SARAH MEYSSONNIER / POOL  MAXPPP OUT

EPA/SARAH MEYSSONNIER

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u petak da će obnova crkve Notre Dame u Parizu, uništene u požaru 2019., biti završena po planu.

“Kad se odrede smjer i plan, pomak je moguć”, rekao je Emmanuel Macron prilikom obilaska radova na katedrali. Službeno otvorenje za održavanje svete mise i za posjete planirano je krajem 2024.

“Mislim da vam danas mogu reći da ćemo uspjeti u tome”, rekao je general Jean-Louis Georgelin, zadužen za obnovu. “Nije bilo lako, ali smo svladali sve zapreke”, dodao je, izvijestivši predsjednika o napretku radova.

Potonji se, s kacigom i u radnom odijelu, u pratnji supruge Brigitte i ministrice kulture Rime Abdul-Malak, pozdravio s radnicima i s voditeljima gradilišta rekavši im da mogu “biti ponosni” na obavljeni posao.

Zatim se popeo da vidi kako izgleda postolje na koje će se krajem mjeseca početi postavljati novi središnji toranj.

Postavljanje postolja teškog 80 tona završit će se u subotu, točno četiri godine nakon požara. Katedrala će tada ponovno dobiti svoj toranj visok 96 metara koji će biti identičan starom – izrađen je od hrastovine, kamena i olova – koji je konstruirao arhitekt 19. stoljeća Viollet-Le-Duc.

OZNAKE:

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.