Otvorena izložba slavnih grafika Luja XIV. iz fundusa MUO-a

HINA/ MUO

Zbirka francuske barokne grafike iz slavne edicije Kraljevskog kabineta Luja XIV. predstavljena je na izložbi “Arhitektura i performans: grafike iz Kabineta Luja XIV. u fundusu Muzeja za umjetnost i obrt”, otvorenoj u petak navečer u tom zagrebačkom muzeju.

Muzej za umjetnost i obrt (MUO) je u godini svoje 135. obljetnice izložio, kako je rečeno, još jedan biser iz skrivenog blaga svog impozantnog fundusa: 75 grafika od njih 93 iz zbirke koju Muzej čuva od 1882. godine, kada ju je pribavio Izidor Kršnjavi, osnivač MUO.

 

  • Grafike su nastale u sklopu edicije Cabinet du Roi, osmišljene kako bi se trajno obilježilo sve ono što ilustrira najveća dostignuća Luja XIV. u znanosti i umjetnosti, arhitekturi, lijepim i primijenjenim umjetnostima, dramskoj umjetnosti, operi i baletu.

 

U nekoliko cjelina prikazane su palače Louvre i Tuileries te njegova kraljevska rezidencija u Versaillesu, što je dio koji se odnosi na ‘arhitekturu’ iz naslova izložbe, dok ‘performans’ govori o raskošnim svečanostima, balovima, vatrometima, koje je kralj priređivao u vrtovima Versaillesa, kao znak svoje moći i bogatstva, na svojevrsnoj pozornici za promicanje slave Francuske i njezina vladara.

“Izložba je rezultat dugotrajnog i mukotrpnog znanstvenog i istraživačkog rada cijelog tima i to je pravi muzejski posao u svoj svojoj ljepoti”, rekao je Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt.

Podsjetio je kako je neposredan povod za izložbu bio Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj, no njome se obilježava još jedna obljetnica – 300. godina od smrti Luja XIV., najznačajnijeg francuskog kralja.

Autorice izložbe su voditeljica Zbirke grafike MUO Anđelka Galić i zamjenica pročelnika Odsjeka za povijest umjetnosti zagrebačkog Filozofskog fakulteta Dubravka Botica. Autor izložbenog postava i vizualnog identiteta te oblikovanja kataloga izložbe je dizajner Ranko Novak.

 

  • Kroz grafiku smo pokušali osvijetliti razdoblje kada su sve umjetnosti bile u usponu i kada je nastala edicija Luja XIV. kao najvećeg kolekcionara svog vremena, kojemu su grafike bile i omiljeni diplomatski dar, rekla je Anđelka Galić.

 

“Izložba može biti i svojevrstan hommage Kršnjavome i svim ostalim ravnateljima koji su doprinijeli da MUO ima tako bogati fundus”, dodala je.

Francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michele Boccoz ustvrdila je kako sama prisutnost te zbirke u Zagrebu svjedoči o dugotrajnim vezama dviju zemalja i podsjeća kako se zajednički europski identitet temelji na zajedničkoj kulturnoj baštini.

Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin.

Trajat će do 3. siječnja, a pratit će je multimedijske prezentacije, projekcije i 3D rekonstrukcije ambijenata kreativne radionice te nagradnu igru s Croatia Airlinesom, dok je s kazalištem “Gavella” dogovoren međusobni popust – kupnjom ulaznice za predstavu “Umišljeni bolesnik” snizit će se cijena ulaznice za izložbu i obrnuto.

Komentiraj