OTROVNA POLITIKA Vlast na godišnjem

Obljetnicu doista veličanstvene pobjede HRVATSKIH VOJNIKA, od kojih su mnogi poginuli ili zauvijek izgubili zdravlje, zloupotrebljavaju političari isključivo iz jedne stranke za samopromociju. Kao da je samo HDZ dobio rat

Proglašenjem slavodobitnika Sinjske alke i proslavom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja završilo je natjecanje rvackih političara u domoljublju, a Plenkijev tim zapalio je na kolektivni godišnji odmor. Prije raspusta uslijedili su očekivani red muzike, red recitacija i red govorancija u Kninu, kojeg se političari sjete isključivo 5. kolovoza, dok ostatak godine uglavnom ne mare o tome što se tamo zbiva i kako živi preostalo lokalno stanovništvo. Nakon dugotrajnog natezanja o scenariju proslave, u velikom strahu da ga ne bi izviždali na kninskom trgu, na kojem se ionako skupilo jedva par tisuća ljudi, premijer je u svom anemičnom govoru iz opreza zaboravio spomenuti nevine srpske žrtve stradale nakon pravedne vojno redarstvene akcije Oluja kojom je oslobođen najveći dio okupirane Hrvatske. Baš kao i predsjednica, koja je lani, doduše, uspjela prebaciti preko usana žaljenje zbog pobijenih srpskih civila, no ove godine, nakon efektnih navijačkih nastupa u Moskvi, to joj očito nije bilo oportuno. Zato je u govor ubacila nogometnu reprezentaciju i njihove uspjehe prigodno usporedila s pobjedom u Domovinskom ratu. Nogometaša se dosjetio i Gordan Jandroković Njonjo koji je naciji objašnjavao da se domoljublje dokazuje svakodnevnim poštenim radom i ispravnom upotrebom hrvatskoj jezika. Da nije smiješno, bilo bi tragično. Jer doista, Jandroković se svakodnevno pošteno naradi vireći iza ramena svakog predsjednika HDZ-ta, koristeći pritom besprijekoran književni rvacki.

I TAKO OBLJETNICU doista veličanstvene pobjede hrvatskih vojnika, od kojih su mnogi poginuli ili zauvijek izgubili zdravlje, iz godine u godinu zloupotrebljavaju političari isključivo iz jedne stranke za samopromociju. Kao da je HDZ dobio rat, kao da u njemu nisu sudjelovale tisuće hrvatskih građana svih političkih orijentacija i kao da prije ove garniture na vlasti nije postojao nitko drugi. Ni Ante Kotromanovića, zapovjednika Operativne grupe Sinj, ni Freda Matića, ni bivših premijera, ni živućih predsjednika Republike nije bilo u blizini. Jer vjerojatno nisu ni bili pozvani, kao što general Petar Stipetić, junak ratišta na Baniji kojem su se predali Čedo Bulat i cijeli korpus srpske vojske, čime je zapravo završila Oluja, lani nije bio poželjan na proslavi.

U MEĐUVREMENU NAS JE GENERAL STIPETIĆ zauvijek napustio, no sumnjam da predsjednicu i njezin protokol zbog takvog propusta danas peče savjest. Dakle, očekivano, HDZ je ukrao show i, kao i obično, nitko od njih nije iskoristio trenutak proslave ratne pobjede kako bi poslao nedvosmislene poruke o budućnosti demokratske, multinacionalne i multikulturalne europske Hrvatske, nastale u obrambenom Domovinskom ratu i izrazio žaljenje zbog činjenice da su u tom ratu i s hrvatske strane počinjeni ratni zločini. Koje je još u ljeto ‘95 promptno osudio pokojni kardinal Franjo Kuharić, kao i ministar vanjskih poslova u tadašnjoj Tuđmanovoj vladi Mate Granić. No većina zločinaca do danas nije osuđena, a na hrvatskoj pobjedi ostala je ljaga koju je teško izbrisati bez priznanja vlastitih grijeha. Jer civilna žrtva je civilna žrtva, nema vjeru niti nacionalnost, a Hrvatska, kao pobjednička strana, morala bi pokazati veličinu i osuditi ubijanje nevinih i paljenje njihovih kuća.

Knin nije slučajno bio poluprazan, s obzirom na to da se puno masovnija i opasnija zloupotreba proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti ove godine nastavila u Glini, gdje je 70 tisuća razgaljenih obožavatelja arlaukalo uz Thompsona i notornog Velimira Bujaneca, uz blagoslov lokalne HDZ-tove vlasti i popratnu ikonografiju. Koja je, kao i Thompsonovi koncerti, zabranjena u svim civiliziranim europskim zemljama osim u Lijepoj Našoj. Treba li posebno isticati da je na umjetnički stih, kako reče Nada Turkalj, sutkinja iz Slunja, balkanske uspješnice “Čavoglave” – koja počinje Thompsonovim pokličem “za dom!” – tih istih 70 tisuća ljudi grleno uzvratilo “spremni!” Čemu se onda čudimo kada se bivši četnik-početnik Aca Vučić, koji je svojedobno želio Veliku Srbiju u Glini, naslađuje usporedbama Hitlera i Hrvatske, koju osim za ratne zločine optužuje i za progon 200 tisuća Srba. Praveći se pritom da pati od amnezije i da mu nije poznata povijesna činjenica da je egzodus naredio, organizirao i proveo ratni zločinac i srpski vožd Slobodan Milošević.

Što je previše, previše je, reče Andrej Plenković koji svoju priliku da takvima očita lekciju mudro sročenim govorom u Kninu i opet nije iskoristio. Pa je pucajući od zadovoljstva zbog uspješno odrađenog prodavanja magle oko porezne reforme, čije će blagodati osjetiti uglavnom samo oni s plaćama višim od 17 tisuća kuna, dočim će prosječna ‘rvacka obitelj koja eventualno kupuje mlijeko, voće, ribu, a možda i meso profitirati punih 73 kune mjesečno, bezbrižno otperjao na more.

Uostalom, u to da je sve super i sve za pet ubuduće će nas uvjeravati novi glasnogovornik Vlade, 24-godišnji Marko Milić, čiji je otac poznati prebjeg s Yutela i Tuđmanov omiljeni novinar Goran Milić, a majka mu vedri i oblači katoličkom džamahirijom na HTV-u. Saznali smo da mladac već šest godina savjetuje Plenkija, još iz vremena dok je bio zastupnik u EU parlamentu. Nema sumnje da je dečko sposoban, pitanje je samo o čemu je to s 18 godina savjetovao Plenkija – možda o breakdanceu, svemu što vole mladi ili ležernom oblačenju. Bilo kako bilo, zvijezda je rođena i naš premijer može se mirno brčkati u Opatiji jer će Marko, zahvaljujući bogatu životnom iskustvu, ubuduće rješavati sve njegove probleme s medijima.

Za razliku od Vlade koja je dobila najmlađeg glasnogovornika u povijesti, Milan Bandić dobio je najstarijeg člana svoje istoimene stranke – 102-godišnjeg Juru Hrženjaka, direktora Političke škole Kumrovec u višedesetljetnoj mirovini. Kako bi saprao savjest zbog micanja Trga maršala Tita i protuprirodnog bluda s Malim Hasom i njegovom fašistoidnom ekipom iz Neovisnih za Hrvatsku, zagrebački šerif odlučio je ubaciti stare partizane u svoje redove. Trebat će mu i posebna strategija obrane u slučaju građanskog bijesa zbog stopostotnog dizanja cijena parkinga i ZET-ovih karata istovremeno, budući da je medeni mjesec nakon prošlogodišnjih izbora upravo istekao. A i fale pare za nogometni nacionalni stadion u Blatu! Neka građani šeću – reče Mile Fontana mrtav ‘ladan kritičarima koji smatraju da auto u gradu nije luksuz, baš kao što je Marija Antoaneta poručila izgladnjelim Francuzima neka jedu kolače.

BUDUĆI DA SU GRADONAČELNIK ZAGREBA i predsjednica Republike u svojim predizbornim kampanjama naobećavali sve i svašta, a osobito ono neispunjivo, imaju puno posla kako bi održali privid da doista “delaju” pa za njih godišnjeg nema. Nema odmora dok traje obmana. I dok će ministri, kud koji mili moji, sljedećih dvaju tjedana plandovati, a saborski zastupnici za to će imati puna dva mjeseca, njih će dvoje, svaki na svom terenu, jahati na valu populizma i žrtvovati se za opće dobro, a prije svega za svoj rejting. Mile Fontana, poznat po tome što radi 365 dana godišnje, već je iskoristio činjenicu da je pola grada izvan grada, kako bi u sjeni godišnjih proveo krajnje nepopularne mjere koje nisu bile spomenute u njegovu predizbornom programu. Onom kojim je po tko zna koji put obmanuo naivne.

POD TERETOM SVJETSKE SLAVE i vlastitih predizbornih obmana o tome da će Hrvatska pod njenim vodstvom postati najbogatija u Europi, i naša Kolinda odlučila je marljivo raditi cijeloga ljeta, bez predaha. Možda krene brodom kiča i ljepote od sjevera do juga Jadranske obale i u svakom gradu priredi vrhunski spektakl uz počasnu paljbu, pleh muziku i nadlijetanje F16, kako bi pokazala da je Rvacka sigurna zemlja, saveznica Izraela i Donalda Trumpa, što će nesumnjivo dati znatan doprinos demografiji i gospodarskom rastu. A kad se narod oporavi od sunčanice i toplinskog vala te praznih džepova vrati u surovu svakodnevicu, ako se uopće od nje odmaknuo, vidjet ćemo što nam donosi jesen. Možda izbore u SDP-u. Jer ni za njih nema odmora, budući da sami sebe više ne mogu obmanjivati. Rejting im je najniži u novijoj povijesti pa je možda bolje da se pokrenu i smijene Bernardića, umjesto da se rashlađuju u moru i peku gradele. Da ne bi Ivan Vilibor Sinčić uskoro postao vođa opozicije. Jer ni za njega nema odmora dok traje obmana. O brizi za malog čovjeka.

Komentiraj

Source:Zrinka Vrabec Mojzeš