OTROVNA POLITIKA Dok ‘Cigani lete u nebo’, policija hapsi samu sebe

Narod prevariti ne možeš, ma koliko GLUMATAO I TRUDIO se kao papagaj ponavljati rečenice o osudi totalitarizama kao takvih i citirati naputke mentora iz State Departmenta

‘Ouvako se neu mouže rauditi”, tako se navodno tek najbližim suradnicima povjerio naš premijer Tim dok je u čudu pratio Facebook, Twitter i ostale cyber i medijske ratove između svoja dva potpredsjednika i njihovih klanova, koji obostranu netrpeljivost i neslaganje više ne mogu i ne žele sakriti. “Ajde, moumci, sreoudite se, mouramo poučeti s refourmama”, tako im je nekako indirektno poručio inače šutljivi Tim, koji možda već pomalo sprema kofere i razmišlja o novom menadžerskom ugovoru s nekom prospreritetnijom tvrtkom od stoglave vladajuće aždaje u Hrvata.

I BAŠ KAD SAM SE POČELA PITATI što radi Tim kad nema sjednice Vlade, je l’ od dosade možda nabada goblene ili se opušta na neki drugi način – Dnevnik HTV-a otkrio nam je tajnu – premijer navija na utakmicama hokeja! Ta ekskluzivna vijest od petka objavljena je u nedjelju, u prvim sekundama središnje informativne emisije Katedrale duha, na dan na koji je održana treća i najveća komemoracija u Jasenovcu, kada je nepregledna kolona antifašista, bivših zatočenika i potomaka ubijenih, unatoč kiši i vjetru, došla odati počast žrtvama ustaškog logora smrti i pokazati što misli o iskrenosti antifašističkih stavova predstavnika ove vlasti. No za kreatore novog smjera domoljubne Javne televizije, ta je trećerazredna vijest objavljena tek u petnaestoj minuti, nakon već prežvakanih priča o reformama koje samo što nisu i lamentiranja o prodaji državne imovine te monologa Borisa Vujičića o nečemu. Ali narod prevariti ne možeš, ma koliko glumatao i trudio se kao papagaj ponavljati rečenice o osudi totalitarizama kao takvih i citirati naputke mentora iz State Departmenta. Možda je to shvatila i predsjednica Kolinda, ta stožerna figura našeg rasklimanog sustava koja je, kao i lani, izbjegla sve komemoracije i prigodno skoknula do Amerike, odakle je poručila da je baš ona faktor stabilnosti poremećene vlasti koja se tuče i ne donosi odluke. Sva sreća da je tamo gdje je trebao biti, bio doživotni bivši predsjednik Stipe Mesić i izgovorio stvari koje je trebalo izgovoriti. I bez okolišanja je politiku koja se vodi, kao i prvog potpredsjednika Vlade i njegove odabranike, nazvao pravim imenom. Ustašama. S Uredom ili bez, Stipe je pokazao da je možda jedina istinska savjest ovog društva, ma koliko ga mrzili i nabacivali blatom. A toga će u budućnosti, baš kao i u prošlosti, sigurno biti u velikim količinama, u svim medijima koje kontroliraju prijatelji, poslušnici i dužnici Tome Karamarka.

I bez Jasenovca, Tomi zacijelo nije lako u posljednje vrijeme jer bi najradije zbrisao s lica zemlje sve te dosadne i naporne metkovske koalicijske suradnike koji očito previše čitaju Nacional. I dižu mu tlak idiotskim zahtjevima za obranom nacionalnih interesa i javnim optužbama za veleizdaju, drskijim od svega što je ikada čuo od svog ljutog protivnika Zoke Milanovića. Međutim, o stvarnom stanju odnosa među vladajućima ipak su progovorili neki drugi HDZ-ovi trbuhozborci. Ako se pitate što je značila ona rečenica da je HDZ uvijek spreman mijenjati igrače na terenu – to znaju samo pokojni Mladen Delić i Veliki Toma, jer Josipa Rimac je sasvim sigurno nije slučajno izgovorila. Sličnu priču o preslagivanju i nuđenju novog rješenja uz pomoć pretrčavanja u Saboru, ponovio je, i opet sasvim sigurno ne slučajno, Mile Banderos. Koji uskoro namjerava pokazati kako se treba delati! Sve je to toliko razljutilo Božu Petrova, da je skoro podavio novinare na izvanredno sazvanoj presici ispred Vlade. Čak je, neuobičajeno za jednog crkvenog čovjeka s mjerom, svojoj izjavi dodao malo otrova na temu Banderasova uzničkog iskustva i optužbi za kriminal raznih vrsta, dokazujući Vasi i ostalima koji to “više neće trpjeti” da neće trpjeti ni on i njegov Most. Zanimljiva jedna situacija koja se ponavlja iz tjedna u tjedan, od početka nekonzumiranog braka iz interesa, bez nade da će ikada uroditi plodom. I zato će HDZ krenuti novim pravcem. Kamo? U p… znate već!

Inače, kad smo kod novog smjera, važno je biti crnka i nositi dizajnerske haljine i put u vrh HDZ-a je zagarantiran. Naravno, samo limitiranom broju članica jer vođenje stranke ipak je posao za prave mužjake. Ali za ukras – treba tu i tamo neko mlađe žensko, jedna do dvije po mogućnosti, da se međusobno ne podnose i bore za naklonost Velikog gazde.

TU FORMULU odavno je svladao Ćaća Sanader, za čiju su se trunku pažnje tukle originalna Crna Mamba Bianca Matković i fatalna plavuša Kolinda Grabar Kitarović, dok se on navodno puno bolje zabavljao sa Stipom Čačijom i još nekim zgodnim momcima iz Ministarstva vanjskih, a i šire. No bilo kako bilo, legenda kaže da su njih dvije bile na rubu fizičkog sukoba cijeli jedan Ćaćin mandat, što mu je silno podizalo ego i moć u stranci, a i odlično je služilo kao paravan za njegove stvarne sklonosti. Ne samo političke.

U SLIČNOJ SITUACIJI NAŠLE SU SE i nove modne ikone HDZ-a – Josipa Rimac i Sanja Putica, koje su prilikom stranačke objave trijumfa Tome Karamarka samog nad sobom, bile znakovito poslagane tik iza njegovih leđa. Bit će da je Vaso totalno ispalio na živce, a ni Tomislavu Čuljku nije bilo lako. Time, dakako, ne sugeriram da Veliki Toma ima neke seksualne namjere s njima dvojicom ili da ih strastveno želi, već naprotiv – da ih se planira riješiti. Svim modnim mačcima u Hrvata bilo je jasno da je to prvi ozbiljni znak zaokreta HDZ-a k centru i boljem životu građana, koji će se demonstrirati najnovijim kreacijama stranačkih suradnica okićenih dizajnerskim nakitom i opremljenih adekvatnim torbama s potpisom. Eto, dragi birači, nema više ustaša i partizana, sada brinemo za vaš modni izričaj i vizualni dojam vladajuće stranke. To će vam zacijelo popraviti raspoloženje i vratiti vjeru u bolji život. A morate priznati da Josipa ima dobre noge, a Putica stil!

No bez obzira na Josipine noge i ostale nove adute u vrhu HDZ-a koje će Veliki Toma osobno probrati, nazire se daljnja ozbiljna tučnjava oko Ine. Unatoč iznuđenim pomirljivim tonovima, smjerni Božo, a još više s lanca pušteni Miro Bulj, očito naslućuju da Jozo Petrović i nije samo slučajni znanac iz Tomina košarkaškog kluba, već jedan od najmoćnijih ljudi HDZ-a, stranke koja prema svim potezima koje vuče, djeluje kao da radi u korist Mola. Mostovljani mogu biti svakakvi, al’ mađaroni bome nisu! Rasprodaje nacionalnog blaga nema! Tako je odlučno zborio Božo pa je na trenutke zvučao gotovo isto kao Ivan Vrdoljak, novi gazda HNS-a koji također stremi k centru. Hoće li se možda Božo i Vrdoljak spojiti u sretnom zagrljaju neke nove kombinatorike sa SDP-om, u kojoj bi se izbjegli izbori i zadržao Tim Orešković, kao kompromis bez političkih ovlasti, ostaje nam da nagađamo i zabavljamo se sljedećih sto dana agonije koja nas čeka. Dotle Cigani lete u nebo, a policija hapsi same sebe.

VLAHO OREPIĆ, JUNAK NAŠEG DOBA, vjerojatno zna i zašto. Jedina utjeha, koja to nije, jest činjenica da je u Srbiji još gore. Pored Šešelja koji je treća najjača stranka na parlamentarnim izborima, Vučić izgleda kao mala beba, dok Tadić i Čeda Jovanović nisu prošli prag. Da l’ da se veselimo što je susjedu crkla krava ili da se zabrinemo za budućnost regiona koji se tako više ne zove? Pitajte uvaženog doktora Miru Kovača. On zna.

Komentiraj

Source:Zrinka Varbec Mojzeš