OTKRILI GODOVI STABALA Prošlo ljeto bilo je najtoplije u 2000 godina

Autor:

Pixabay

Pema najnovijoj studiji, prošlogodišnje ljeto na sjevernoj polutki bilo je najtoplije u 2000 godina.

Znanstvenici su prethodno objavili da je 2023. globalno bila najtoplija godina od početka mjerenja 1850. godine, ali studija u časopisu Nature ukazuje na to da su klimatske promjene uzrokovane ljudskim djelovanjem pomaknule ljetne maksimume daleko iznad svega viđenog u dva tisućljeća.

“Ne bismo trebali time biti iznenađeni”, rekao je glavni autor studije Jan Esper sa Sveučilišta Cambridge za AFP. “Istina je da se klima stalno mijenja, ali zatopljenje 2023. godine, uzrokovano stakleničkim plinovima, dodatno je pojačano El Niño uvjetima, pa sad imamo duže i jače toplinske valove i dulja sušna razdoblja“.

ŽALOSNO Venezuela je upravo postala prva država koja je ostala bez ledenjaka

“Za mene je to samo nastavak onoga što smo započeli ispuštanjem stakleničkih plinova koji uzrokuju globalno zatopljenje“, rekao je Esper, profesor klimatologije na njemačkom Sveučilištu Johannesa Gutenberga.

Znanstvenici su koristili podatke o godovima drveća s lokacija diljem zapadne polutke kako bi procijenili globalne temperature između prvog stoljeća naše ere i 1850. godine, prije pojave modernih instrumenata.

KAKVO NAS LJETO ČEKA? Vrijeme se mijenja, prelazimo iz El Niño faze u La Niñu, evo što to znači

Konzervativna procjena pokazala je da je 2023. bila najmanje 0,5 Celzijevih stupnjeva toplija od najtoplijeg ljeta na sjevernoj polutki u tom razdoblju, a to je bilo 246. godine.

Inače je bilo toplije za čak 1,19 stupnjeva.

Suautor studije Max Torbenson rekao je novinarima da je 25 od posljednjih 28 godina premašilo ljetne maksimume iz godine 246. – najtoplije prije početka modernih temperaturnih rekorda.

VELIKI PRESEDAN Švicarska izgubila na sudu za ljudska prava zbog ‘klimatskih propusta’

Studija je također otkrila da je na sjevernoj hemisferi Pariški sporazum iz 2015. o ograničavanju zagrijavanja na 1,5 stupnjeva Celzijusa u odnosu na predindustrijske razine već nadmašen.

Budući da se ne očekuje da će se trenutno razdoblje El Niña smiriti do duboko u ljeto, ljeto 2024. također bi moglo biti rekordno, kažu istraživači.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.