ZASTRAŠUJUĆE UBRZANO OTAPANJE Arktik bi već ovog rujna mogao ostati bez leda!

Autor:

Pixabay

Američki znanstveni tim procijenio je da bi Arktik u rujnu mjesecu mogao biti bez leda, prvi puta od kada postoje mjerenja, a to bi se moglo dogoditi već ove godine.

Između 2035. i 2067., Arktik bi u rujnu mogao u pravilu stalno biti bez leda, pokazuje istraživanje koje je provelo Sveučilište Colorado u Boulderu, predvođeno Alexandrom Jahn.

U studiji, objavljenoj u časopisu Nature Reviews Earth & Environment, objašnjava se da bi pojedinačni događaji, poput neuobičajenog zatopljenja tijekom nekoliko tjedana, mogli rezultirati gubitkom leda u rujnu, već ove ili idućih godina.

Mjerenja pokazuju da je rujan mjesec s najmanjom količinom plutajućeg leda. U razdoblju 80-ih godina prošlog stoljeća, u rujnu je u pravilu ledom bilo pokriveno 5,5 milijuna četvornih kilometara Arktičkog oceana.

Ubrzano otapanje

Od kada su 1978. počela mjerenja, to područje se smanjuje za prosječno 78.000 četvornih kilometara godišnje. Međutim, unatoč klimatskim promjenama, ledeni pokrov oceana na Arktiku se posljednjih godina blago povećava.

“Sve u svemu, atmosferska varijabilnost čini 75 posto unutarnje varijabilnosti leda u Arktičkom oceanu. Količina leda stoga uvelike ovisi o vremenskim uvjetima i, u manjoj mjeri, toplih voda koje dolaze iz susjednih oceana”, zaključuje se u studiji.

NE PIŠE NAM SE DOBRO Veljača 2024. globalno najtoplija do sada

“Iako je Arktik bez leda neizbježan”, Jahn kaže da će buduće razine emisija stakleničkih plinova i dalje određivati koliko se često takvi uvjeti pojavljivati.

Prema srednjem scenariju emisija, putu kojim se trenutno Zemlja kreće, Arktik bi mogao ostati bez leda samo tijekom kasnog ljeta i rane jeseni, od kolovoza do listopada. Ali prema scenariju najvećih emisija, Arktik bi mogao biti bez leda i do devet mjeseci samo do kraja ovog stoljeća.

Dobra vijest

Arktički morski led je otporan i može se brzo vratiti ako se atmosfera ohladi.

“Za razliku od ledene ploče na Grenlandu koja se gomila tisućama godina, čak i ako otopimo sav arktički morski led, uspijemo li smisliti kako vratiti CO2 iz atmosfere i u budućnosti preokrenuti zagrijavanje, morski led će se vratiti u roku od desetljeća”, rekla je Jahn.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.