‘Osim sunca i mora, posjetitelje zanima i naša maritimna kultura’

Na mediteranskom festivalu pomorske baštine Escale a Sete u Francuskoj Hrvatska se drugi put predstavila kao počasni gost, a francuski tim najavio je dolazak na festival hrvatske pomorske baštine Dani u vali na Hvaru

Deseti po redu mediteranski pomorski festival tradicijske pomorske baštine Escale a Sete, najveći dosad, ove se godine od 12. do 19. travnja održao u francuskom gradiću Sete na jugu Francuske, a na njemu se kao počasni gost drugi put predstavila i Hrvatska. Uz već dobro poznate europske pomorske zemlje Španjolsku, Belgiju, Nizozemsku, Rumunjsku, Italiju, Njemačku, Irsku i Portugal, pa čak i zemlje bez mora kao što su Češka i Švicarska te Francuska kao domaćin, Hrvatska je svoju bogatu pomorsku tradiciju predstavila na kopnu i na moru sudjelovanjem Udruge za promicanje hrvatske maritimne baštine Cronaves iz Splita, Udruge Palagruža iz Komiže, Geo parka Viški arhipelag s otoka Visa te posade gajete Mila iz Šepurina na otoku Prviću.

Festivalska događanja u Seteu, koja se odvijaju svake druge godine, redovito privuku veliki broj posjetitelja i turista pa je tako bilo i ove godine. Šestodnevni bogati festivalski program pratilo je preko 350.000 posjetitelja, a vrhunac se dogodio u subotu 16. travnja, kada je ulicama gradića krenuo živopisni i bučni mimohod svih sudionika festivala, njih oko 100.000, koji su kroz pjesmu, povijesne kostime i kratke igrokaze simbolično predstavili tradicijsku pomorsku baštinu svojih zemalja.

Plamenko Bavčević, predsjednik Udruge Cronaves, ističe da su ovakva predstavljanja dobra prilika i za promociju našeg turizma te poticaj dolaska francuskih gostiju u Hrvatsku. FOTO: Miroslav Lelas/PIXSELL

U četvrtak 14. travnja na hrvatskom je štandu upriličen Hrvatski dan, kojem su prisustvovale delegacije svih sudionika festivala i visoki gosti. Tom je prilikom privremena otpravnica poslova u veleposlanstvu Hrvatske u Parizu Senka Burić posebno istaknula entuzijazam svih članova hrvatske delegacije koji su organizirali predstavljanje na festivalu, naglasivši značaj ovakvih prezentacija za Hrvatsku u godini kada obilježavamo tridesetu obljetnicu međunarodnog priznanja. Zadovoljstvo zajedničkom višegodišnjim suradnjom udruga Cronaves i Palagruža s festivalom Escale a Sete u svojim su govorima istaknuli i gradonačelnik grada Setea Francois Commenhies te direktor festivala Wolfgang Idiri, koji je najavio i mogući dolazak francuskog tima na festival hrvatske pomorske baštine Dani u vali, koji se svake dvije godine održava u Starome Gradu na otoku Hvaru.

Neposredno prije festivala u Seteu, Hrvatska se od 8. do 10. travnja predstavila i na prvom međunarodnom festivalu Escale a Marseillan, koji je održan u gradiću Marseillan 20 kilometara udaljenom od Setea, na kojem je hrvatska delegacija bila jedini inozemni sudionik i počasni gost. Nastup na oba festivala svojom podrškom organizatoru, Udruzi Cronaves, osigurali su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Hrvatska turistička zajednica, Splitsko-dalmatinska županija, gradovi Vodice, Stari Grad, Kaštela, Komiža i Split, turističke zajednice grada Splita, Staroga Grada i Splitsko-dalmatinske županije.

FOTO: Boris Kragić/Cronaves

 Predsjednik Udruge Cronaves Plamenko Bavčević za Navigare je kazao kako je iznimno zadovoljan načinom na koji se Hrvatska predstavila u Seteu. „Festival u Seteu u stvarnosti je velika fešta pomorske tradicije, glazbene umjetnosti i gastronomije. Vjerujem da je naš nastup, osim promocije naše maritimne baštine, ponovno dokazao da su ovakva predstavljanja dobra prilika i za promociju našeg turizma te poticaj dolaska francuskih gostiju u Hrvatsku jer se ovim putem predstavljamo ne samo kao turistička već i kao kulturna destinacija. Naš nastup i ove, baš kao i 2018. godine, kada smo po prvi puta sudjelovali na festivalu, izazvao je veliko zanimanje i pozitivne reakcije festivalskih posjetitelja koje osim sunca i mora jako zanimaju i naša maritimna kultura i pomorsko naslijeđe“, objasnio je Bavčević.

Dodao je kako ih je uspješnost predstavljanja u Francuskoj dodatno motivirala i dala im ideje za organizaciju nacionalnog festivala maritimne baštine u Hrvatskoj. Svoje aktivnosti usmjerit će na organizaciju međunarodnog festivala mora i mornara Dani u vali, koji će se od 22 do 25. rujna četvrti put održati u Starome Gradu na Hvaru. Već je poznato da će počasni gost i zemlja partner Dana u vali biti Slovenija.

Komentiraj