Osijek ima najmodernije Oporavilište za zaštićene divlje životinje u Hrvatskoj

Projektom je ostvaren cilj unaprijeđenja sustava za zbrinjavanje divljih životinja i ojačavanje zelene infrastrukture uz promicanje značaje prirodne baštine grada Osijeka kroz izgradnju, rekonstrukciju i opremanje kompleksa oporavilišta

Osječki Zoološki vrti, površinom najveći u Hrvatskoj, otvorio najmodernije Oporavilište za divlje životinje, odnosno smještajne jedinice za ozlijeđene pernate, krznate i druge sustanare. Završnom konferencijom u srpnju ove godine zaključen je europski projekt koji traje od listopada 2020. godine i predstavlja velik pomak u zbrinjavanju životinja ne samo u Osijeku već i Hrvatskoj.

Zamjenica osječkog gradonačelnika Jasenka Crnković otvorila je završnu konferenciju te je zajedno s direktorom Unikoma Igorom Pandžićem i rukovoditeljem radne jedinice Zoološki vrt Osijek Nikicom Jukićem obišla izgrađeno Oporavilište.  Zamjenica gradonačelnika istaknula je značaj oporavilišta za zoološki vrt, ali i grad Osijek.

„S obzirom na to da je naš Zoološki vrt najveći zoološki vrt u Republici Hrvatskoj, a oporavilište za životinje je trenutno najmodernije i najopremljenije u cijeloj Hrvatskoj, služiti će za zbrinjavanje svih životinja u regiji, kojima je to potrebno.“ – kazala je Crnković.

Direktor Igor Pandžić pojasnio je što je točno oporavilište ostvarilo ovim projektom. “Zgrada oporavilišta je sada potpuno opremljena veterinarskom ambulantom s rendgenom, ultrazvukom i ostalim bitnim uređajima”, kazao je Pandžić.

Zaposlenici Unikoma i Zoološkog vrta Osijek za vrijeme projekta bili su sudionici EAZA konferencije u portugalskom Algarveu, Tečaja za pratitelje životinja u prijevozu

Projektom izgradnje oporavilišta Zoološki vrt Osijek dobio je:

 • Izgrađen i opremljen novi objekt za prihvat i izolaciju – opremljenu veterinarsku ambulantu
 • Proširen i opremljen postojeći objekt za provođenje edukacija u ZOO vrtu
 • Rekonstruirane i prilagođene postojeće volijere za ptice koje se ne mogu vratiti u prirodu
 • Nova specijalna vozila za prijevoz životinja i hrane za životinje
 • Nove kapacitete za zapošljavanje u ZOO kroz specijalne edukacije (za pratitelja životinja u transportu i rad s pticama grabljivicama)
 • Raznu opremu (kavezi, transporteri, mreže, meredovi, oprema za pripremu hrane, hranilice, pojilice)
 • IT opremu – oko 50 kamera je postavljeno u nastambe životinja
 • Dvije hladnjače
 • Izrađen program edukacija za stručne prakse učenika srednjih škola (Poljoprivredna i veterinarska škola i Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija R. Boškovića Osijek)
 • Izrađen pedagoški materijal (priručnik)
 • Održane radionice za opću populaciju, učenike osnovnih i srednjih škola te studente
‘Prvi put imamo kafić, restoran, suvenirnicu i wifi u cijelom Zoološkom vrtu u Osijeku. Radimo dalje na interaktivnim pločama’, rekao je Igor Pandžić, direktor Unikoma. FOTO: Unikom

Posljednji korak u realizaciji projekta bila je završna konferencija koja je okupila sve sudionike projekta i mnoge suradnike poduzeća Unikom i Zoo vrt. Konferencija je imala za cilj upoznavanje s praksama drugih oporavilišta te razmjenu iskustava i bitnih praksi ključnih za daljnje funkcioniranje oporavilišta. Tako su osim voditelja projekta Nade Kožul i Nikice Jukića na konferenciji sudjelovali članovi organizacija stručnih u radu oporavilišta i zooloških vrtova. Ivana Vrućina s Odjela za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera održala je predavanje  na temu „Jačanje svijesti javnosti o očuvanju divljih strogo zaštićenih životinja s prostora RH koje se zbrinjavaju u oporavilištima“. Oporavilište zagrebačkog Zoološkog vrta  predstavio je ravnatelj Damir Skok. O zbrinjavanju zaštićenih i strogo zaštićenih životinja u Zoo vrtu Beograd izlagao je biolog Kristijan Ovari, a na temu „Provedene aktivnosti u projektu LIFE DANUBE FREE SKY“ izlagala je Marija Vereš iz JU Park prirode Kopački rit.

Cijeli projekt modernizacije Oporavilišta je u potpunosti financiran iz vanjskih izvora.
Ukupan iznos projekta: 860.867,25 EUR
Iznos koji sufinancira EU: 731.737,16 EUR
Nacionalno sufinanciranje FZOEU: 123.109,77 EUR
Sredstva korisnika: 7.214,82 EUR

U sklopu projekta odrađene su i edukacije, tečajevi i stručna putovanja kako bi se proširilo znanje djelatnika i što bolje ih se pripremilo  za nove izazove koji dolaze s Oporavilištem. Tako su zaposlenici Unikoma i Zoološkog vrta Osijek za vrijeme projekta bili sudionici EAZA konferencije u portugalskom Algraveu, Tečaja za pratitelje životinja u prijevozu koji organizira Hrvatska veterinarska komora, Edukacije za ptice grabljivice u organizaciji Sokolarskog centra Šibenik, Edukacije u oporavilištu za supove na Cresu  te su u belgijskom Oudsbergenu na studijskom putovanju razmijenili iskustva s kolegama iz oporavilišta Natuurhulpcentrum.

‘Zgrada Oporavilišta je sada potpuno opremljena veterinarskom ambulantom s rendgenom, ultrazvukom i ostalim bitnim uređajima’, objasnio je direktor Unikoma Igor Pandžić. FOTO: Unikom

Osim Oporavilišta Zoo vrt Osijek može se pohvaliti rekordnom posjećenošću. Tako su prošle godine brojili više od  83 000 posjetitelja, što je za oko 10 000 više nego 2019. koja je do tada držala rekord. Bitno je naglasiti kako tekuća godina nastavlja rastući trend te je u prvih šest mjeseci Zoo posjetilo više od 53000 posjetitelja. Kao dodatni korak u modernizaciji Zoo vrta, od nedavno, kupnjom ulaznice građani imaju pristup WIFI mreži. Na poleđini ulaznice nalazi se QR kod za skeniranje te je pristup mreži jednostavan i brz.

Direktor Unikoma Igor Pandžić predstavio je dosadašnja ulaganja u Zoo vrt Osijek i najavio buduća. “Prvi put imamo kafić, restoran, suvenirnicu i wifi u cijelom zoološkom. Radimo dalje na interaktivnim pločama, kako bi posjetitelji na svojim mobilnim uređajima mogli vidjeti opširnije opise životinja”, rekao je Pandžić.

Sve informacije o provedenom projektu i aktivnostima koje provodi Zoo vrt Osijek i Oporavilište vidljivi su na web stranici Oporavilišta. Uz novu web stranicu novosti vezane za Zoo vrt, ali i sve aktivnosti i usluge koje nudi poduzeće Unikom moguće je pronaći putem aplikacije i portala Moj Unikom, nove digitalne platforme poduzeća.

Aplikacija je besplatna za korištenje svim građanima koji su korisnici Unikomovih  usluga, a nudi pregršt sadržaja koji građanima olakšavaju gospodarenje otpadom u svojim domovima i informira ih o svim novostima poduzeća. Velika prednost aplikacije je plaćanje računa za komunalne usluge bez naknade, ali i funkcije kao što su digitalna Unikom kartica za ulaz na četiri reciklažna dvorišta, naručivanje ostalih Unikomovih usluga ili uvid u mjesečni plan odvoza otpada.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner