Hrvoje Jelavic/PIXSELL

OSAM GODINA OD NESREĆE Danas treća presuda Horvatinčiću

U srijedu u 13 sati na Općinskom sudu u Šibeniku biti će objavljena treća presuda Tomislavu Horvatinčiću za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je u kolovozu 2011. smrtno stradalo dvoje talijanskih nautičara.

Na ovom suđenju sudskim vijećem predsjedao je Ivan Jurišić. Horvatinčićeva obrana tražila je njegovo izuzeće jer je supruga suca Jurišića zamjenica Općinske državne odvjetnice u Šibeniku te su zato doveli u pitanje njegovu objektivnost i nepristranost, ali im je zahtjev odbijen kao neosnovan.

Prve dvije presude, prvo osuđujuću pa oslobađajuću objavila je sutkinja Maja Šupe. Na prvom suđenju Horvatinčić je proglašen krivim i osuđen na 20 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine. U toj presudi, na koju su se žalila optužba i obrana, istaknuto je da je Horvatinčić lakomisleno upravljao gliserom brzinom od 26,3 čvorova i presjekao put jedrilici na koju je naletio, slomio je, gliserom prešao preko nje pa je talijanski par bačen u more gdje su oboje zbog ozljeda i umrli.

U listopadu 2017. godine Šupe je Horvatinčića oslobodila, prihvaćajući sinkopu, odnosno privremeni gubitak svijesti, kao razlog zbog kojeg je Horvatinčića oslobodila krivnje za smrt supružnika Salpietro. Tužiteljstvo se na tu odluku žalilo, a Vijeće zadarskog Županijskog suda kojim je predsjedao sudac Hrvoje Visković, poništilo je oslobađajuću presudu.

Prošlog je tjedna u svom završnom govoru državna odvjetnica Irena Senečić od suda zatražila da Horvatinčića proglase krivim i da ga osim zatvorom kazne oduzimanjem dozvola za upravljanje svim motornim vozilima. “Horvatinčić je nebrojeno puta kažnjavan i godinama krši prometne zakone. Riječ je o osobi koja ne brine o sigurnosti drugih sudionika u promet. Činjenica je i da ništa nije poduzeo kako bi spriječio nesreću u kojoj su stradali supružnici Salpietro”, kazala je tada Senečić. I zastupnik obitelji stradalih Talijana Ognjen Franješ također je zatražio da se Horvatinčića proglasi krivim.

S druge strane, Horvatinčićeva obrana smatra da bi njihov klijent trebao biti oslobođen svih optužbi. Odvjetnik Branko Baica kazao je da su Horvatinčića mediji razapeli kao ubojicu i kriminalca za ono što se svakodnevno događa. “Ni u kojem slučaju se ne radi o neizravnoj namjeri, postoje okolnosti koje isključuju kaznenu odgovornost”, kazao je u završnim riječima Baica. “Nezahvalno je prebacivati odgovornost na poginulog, ali Sudsko vijeće mora uvažiti sve okolnosti. Njegovo skretanje udesno je dovelo do sudara”, dodao je Horvatinčićev odvjetnik. Dodao je i da je utvrđeno postojanje sinkope kod Horvatinčića.

Horvatinčić je prošlog tjedna, nakon završetka ročišta, novinarima rekao kako su za sve što mu se događa krivi mediji, te dodao da je i nakon prošlog suđenja uplatio djeci stradalih Talijana odštetu, ali nije htio reći koliku.

Obrušio se tom prilikom na medije. “Vidjeli ste kako konstrukcije i laži nastaju. Predstavnica DORH-a izjavi da se Tomislav Horvatinčić 16.8. kretao neprimjerenom brzinom od 26 milja na sat, a svi vještaci suprotno od nje kažu – da se kretalo primjerenom brzinom. Svi kažu primjerenom, a vi napišete u naslovu ono što je rekla predstavnica DORH-a, tu laž. Zašto nikad ne prenesete ono što su rekli vještaci, što je rekla obrana? Imate dalje, predstavnik oštećenih, gospodin Frangeš koji stalno limitira financijskim sredstvima, valjda je to za njega najbitnije u životu, vidite da je on danas rekao da sam ja praktički naručio tu sinkopu, kao da je to džuboks, da se bolesti naručuju na džuboks, jer je to meni najbolje odgovaralo, a nije ni jednom riječju rekao da je meni to bilo i prije. Da vas nije i da ne nabrijavate to toliko, djeca bi tu sjedila sa mnom zajedno u klupi”, rekao je.

Komentiraj