FaH

ORGAN VIDA: Otvoreno dosad najopsežnije izdanje festivala fotografije

Međunarodni festival fotografije Organ Vida, koji se ove godine održava osmi put u svom programski najopsežnijem i najraznolikijem izdanju, počeo je u utorak u Francuskom paviljonu Studentskoga centra.

Festival je otvorila njegova središnja izložba, “Otkrivanja”, čija se tema proteže kroz sve festivalske programe, panel diskusije, radionice, razgovore s autorima.

Izložene su serije fotografija desetero finalista izabranih na međunarodnom natječaju – većinom je riječ o istraživačkim projektima dokumentarno-konceptualnog pristupa, koji donose različita autorska promišljanja pojma ‘otkrivanja’ nezabilježenih, neizrečenih i nepoznatih vlastitih iskustava.

Fotografi su na zadanu temu progovorili kroz priče o ukrajinskim prodavačima voća uz cestu, američkoj predizbornoj kampanji transformaciji turizma u Egiptu, a dio ih je otkrio i svoje intimne preokupacije.

Uz finaliste, u večeri otvorenja prostor je dobilo i deset pohvaljenih projekata – na projekcijskom platnu ispred Francuskog paviljona.

Među ovogodišnjim izložbama Organa Vida su i “Lekcije iz ’91.” u Galeriji “Zvonimir” te “Past Is Now” u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU.

Prva donosi radove tridesetak ratnih fotografa iz zemalja bivše Jugoslavije, i nekoliko međunarodih gostiju, koji su snimali ratove na prostoru cijele bivše države.

Druga je također dokumentarnog karaktera i bavi se pogledom na prošlost, propuštene potencijale, prilike i obećanja, 25 godina od ujedinjenja Njemačke i 20 godina od Daytonskog sporazuma.

U Muzeju suvremene umjetnosti već je otvorena “Zemlja sjena” jednog od najutjecajnijih svjetskih fotografa Rogera Ballena.

Skupna izložba “1%: Privilegija u doba globalne nejednakosti” putujući je projekt na temu ekonomske nejednakosti, pod kustostvom Mylesa Littlea, urednika fotografija u časopisu Time i New York, koji u Zagrebu gostuje u galeriji “Pikto”.

U Kući arhitekture Oris može se razgledati izložba foto knjiga Fotobookfestivala Kassel, na kojemu je ove godine sudjelovalo 476 pokusnih knjiga iz 51 zemlje, a u Galeriji Šira izložba zagrebačkog fotografa Nikole Zelmanovića”Ovdje i sada”.

Izložba “Kakva je ovo knjiga?” u Galeriji Greta donosi izbor najznačajnijih fotografskih knjiga izdanih u protekle dvije godine, pokazujući široki raspon pristupa, filozofija i praksi u međunarodnoj produkciji fotografskih knjiga.??

Galerija Kranjčar će ugostiti projekt istaknutog britanskog fotografa s njujorškom adresom Phillipa Toledana pod nazivom “Možda”, u kojemu se autor, stvarajući fotografije svog ‘budućeg ja’, suočava s nepredvidljivošću života, strahovima od smrti i starenja.

Osim izložbenih aktivnosti festival u intenzivnom tjednu otvorenja, do 17. rujna, donosi bogati diskurzivni program u Zagrebačkom plesnom centru, svakodnevne razgovore s autorima, predstavljanja umjetnika i njihovih umjetničkih knjiga, panel diskusije. Festival traje do 24. rujna.

Komentiraj