Nova sirijska policija uvježbana u Turskoj počela je u utorak raditi u pograničnom gradu Jarablusu što pokazuje da Turska jača utjecaj u toj regiji u kojoj pomaže umjerene pobunjeničke skupine u ratu protiv džihadističke organizacije Islamske države.

Mnogi od prvih 450 policajaca novaka bivši su borci, a danas su pripadnici “Slobodne policije”. Ime je policija dobila prema Slobodnoj sirijskoj vojsci (FSA), kako se naziv savez umjerenih pobunjeničkih skupina koje Turska podupire u borbi protiv IS-a.

U novim sigurnosnim snagama su regularni i specijalni policajci, Sirijci koji su prošli petotjednu obuku u Turskoj.

Počeli su raditi u pograničnom gradu Jarablus, a raspoređivat će se dalje u područjima iz kojih pobunjenici protjeraju IS. Jarablus je prvi grad iz kojeg je IS protjeran u ofenzivi pobunjenika u sklopu turske “Operacije Eufratov štit”.

Pobunjenici koje Turska podupire sada nadziru pojas od 100 kilometara duž sirijsko-turske granice.

Svečanosti u povodu novih policijskih snaga nazočio je guverener pograničnog turskoga grada Gaziantepa. Taj je grad postao središte protivnika sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u gotovo šest godina dugom ratu u Siriji u kojem se sukobljava niz raznorodnih pobunjeničkih skupina, a među njima i kurdskih, koje Turska ne podupire jer ih povezuje sa secesionističkom kurdskom zajednicom u vlastitoj zemlji.

Komentiraj