‘ON, A NE JA’ Milanović napao Plenkovića jer mu radi iza leđa. Turudić se sam diskvalificirao

Autor:

Rijeka, 22.05.2024. - U Atriju Građevinskog fakulteta u Rijeci održana je svečana sjednica Senata povodom Dana Sveučilišta u Rijeci - Dies Academicus. Svečanoj sjednici prisustvovao je i predsjednik Republike Zoran Milanović. Na fotografiji  Zoran Milanović.
foto HINA/ Miljenko KLEPAC/ ml

HINA/Miljenko KLEPAC

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje povodom obilježavanja Dana Grada. Odmah nakon službenog dijela održao je konferenciju za medije i prvo se osvrnuo na rezoluciju o Srebrenici te potencijalnu secesiju Republike Srpske.

“Pokušavam svim političkim Srbima i Srbima u politici objasniti da rezolucija o Srebrenica nijednom riječi ne dotiče Srbe ili srpstvo. Ako i dalje to smatraju gaženjem i zatiranjem Srba, onda će ih sutra smetati oblačan dan“, poručuje Milanović.

“Ne slažem se sa svim elementima te rezolucije, ali tamo se dogodio strašan zločin i sud ga je nazvao genocidom. Nikakava definicija ne može promijeniti činjenicu da je tamo jedna grupa manijakalnih ubojica smaknula tisuće muškaraca svih uzrasta  i to će uvijek ostati tako. Sad je vrijeme da se to zatvori i da se počne živjeti normalno u BiH“, rekao je.

“Ova predstava oko sececije, to je nemoguće. Nema teoretske mogućnosti da se RS odcijepi. Prvo, jer ne može i neće nikada donijeti tu odluku, a i Beograd je protiv toga“, rekao je Milanović novinarima. “Puno buke, nije nizašto, ali bez nekog velikog razloga”, dodao je.

“Svojedobno je Stipe Mesić rekao da bi u tom slučaju tamo poslao vojsku. Ja ne bih, ali to se ni ne može dogoditi, nemoguće je. Puno buke… Nije nizašto, ali bez jakog razloga”, kaže Milanović.

“Nisam oko toga razgovarao s Miloradom Dodikom, ali nisam ni s Andrejem Plenkovićem. Vidio sam da je hrvatska diplomacija, odnosno, ured Ministarstva vanjskih poslova u New Yorku, što je očito ured HDZ-a tamo, kosponzorirao rezoluciju”, kaže.

ZAPEO KO SIVONJA Plenković: ‘Od Milanovića bi najkorektnija bila ostavka… koliku je štetu napravio’

“Mogli su onda i sudjelovati u promociji kao izvorni autor ideje ili inicijative da se prizna ili ne prizna holokaust. To su odluke koje se po Ustavu ne smiju donositi bez predsjednika. Ali, Plenkovića to ne brine, iako je protuustavno. No, nema posljedica za takvo ponašanje“, ističe Milanović.

Napomenuo je da o svemu tome priča jer je to ozbiljna tema za razgovor.

“Oko toga sam danas pisao Plenkoviću, ali znam da na to neće odgovoriti. Pa ću za par dana, bojim se, javnosti pokazati što sam napisao. Nije to obaveza prema meni nego prema Ustavu“, kaže.

Sadržaj nije sporan, način je protuustavan

“Način na koji je Hrvatska kosponzorirala rezoluciju o Srebrenici, način na koji je Hrvatska tome pristupila, je protuustavna. Sadržaj mi nije sporan, ali to je napravljeno meni iza leđa“, rekao je Milanović.

Još je nekoliko puta ponovio da Plenković na silu interpretira Ustav i sustavno ga krši.

“On je taj koji ga krši, ne ja”, poručuje Milanović.

TKO JE TU LUD? Plenković: ‘Jasno je da su plaće rasle brže od cijena’

Turudić se sam diskvalificirao

Ponovio je kako se novi glavni državni odvjetnik Ivan Turudić svojim ponašanjem diskvalificirao za bilo koji javni posao u pravosuđu, komentirajući tako odluku Sudačkog vijeća VKS-a da Turudićevi susreti s Mamićem nisu sporni.

Sudačko vijeće Visokog kaznenog suda (VKS) odbacilo je pritužbu predsjednika tog suda Željka Horvatovića za pokretanje postupka povrede Kodeksa sudačke etike protiv Ivana Turudića, donedavnog suca prizivnog suda koji u ponedjeljak preuzima dužnost glavnog državnog odvjetnika.

SKANDAL Visoki kazneni sud spasio Turudića: Ne možemo utvrditi da je lagao o susretu s Mamićem

Ivan Turudić postat će glavni državni odvjetnik, a Visoki kazneni sud smatra da njegovi susreti sa Zdravkom Mamićem nisu sporni.

“Srećom, svi znamo što se dogodilo, nakon takvih radnji može ostati član Cosa Nostre. To je vjerojatno temelj nekakvog rituala inicijacije, takva vrsta ponašanja. To što je napravio Turudić ga odmah, sada, diskvalificira za bilo kakav javni posao u pravosuđu, on to više ne može raditi. Eto, takvi su naši suci, posebno na tom protuustavnom sudu, kojeg je osnovao HDZ. Neka se počne silovati, možda i to dopuste“, rekao je.

Je li pitao kravu?

Ministar prometa Oleg Butković rekao je kako njegova kandidatura za predsjednika Republike nije isključena, a Milanović je rekao da tko god bude kandidat HDZ-a, bit će produžena ruka stranke, “osoba čiji će zadatak biti da bude omekšivač ili konvalidator kriminala kojim se bavi HDZ“.

“Je li pitao kravu za to? Odnosno, to nije krava ni bik. Tko god bude kandidat HDZ-a i tko god bude… gledam Plenkovića. Našeg herojskog zeca. Tko god bude kandidat HDZ-a bit će njegova produžena ruka. Jedini zadatak bio bi mu da bude omekšivač, da se ne bunimo, da se krade ili kraducka. Bio to Oleg ili neki drugi nositelj lijepog ruskog imena. Ima li među njima netko tko nema rusko ime”, završio je predsjednik,.

O MILANOVIĆU, KRAVICI I VUČIĆU Butković nakon što je usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici: ‘Uopće nisi originalan’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
NijeRuza

prije 3 tjedna

Divno je da u RH postoji ustav! Za razliku od lipe naše, u Koloniziranoj Republici BiH nema niti ustava, niti Ustavnog suda, jer se umjesto građanski izabranog ustava koristi Daytonski sporazum nametnut od stranih sila, a ustavnim sudom vladaju strane sudije kojima pak vlada kolonizatorski regent!