Omišani su u problemima. Umjesto cestom, putovat će se brodicama

Zbog radova na obilaznici zatvara se prometnica od Omiša prema Gatima kojom na dan prođe tisuće automobila i putnika, a za stanovnike je organiziran prijevoz brodom, piše N1.

Od idućeg tjedna zbog radova se zatvara cesta na omiškoj obilaznici gdje se trenutačno probija tunel, a brod će prevoziti stanovnike prema Omišu i obrnuto. Promet vozilima odvijat će se desecima kilometara okolo.

Stanovnici i poduzetnici iskazuju veliko nezadovoljstvo zbog radova i nove organizacije prometa na tom području jer će trošak biti puno veći, a zbog zatvaranja ceste čija je svrha do sada bila funkcioniranje gospodarske zone brojni poduzetnici su najavili otkaze.

Neke od opcija bile su izgradnja pontonskog mosta ili trajekta, no predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić rekao je da se od toga odustalo jer se nije mogao adekvatno osigurati ulazak trajekta u Rijeku Cetinu.

“Normalno nisam zadovoljan, ali ovo je jedino moguće rješenje u ovom trenutku“, rekao je gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović.

Predstavnik poduzetnika Tomislav Tomaš smatra da je sustav zakazao u pronalasku alternativnog rješenja zbog birokratskih problema.

“Tražili smo neki civilni ponton, ili jedan brod ponton, no pokazalo se da je za to potrebna opširna dokumentacija”, rekao je Tomaš i dodao da će se stanovništvu i poduzetnicima korištenje obilaznog pravca stvoriti veliki troškovi i problemi u poslovanju.

“Profesionalci smo, prebrodit ćemo. Zadnje nam je da stopiramo projekt, samo se nadamo da će radovi što kraće trajati”, poručio je Tomaš.

Cesta se zatvara od 10. ožujka do najkasnije 1. srpnja. Izgradnja cijele omiške obilaznice stoji blizu 180 milijuna kuna, a rok za završetak je rujan iduće godine.

Zbog pada stijena rizična je i plovidba niz Cetinu, ali iz Hrvatskih cesta poručuju da će sigurnost biti na visokoj razini.

Komentiraj