Amsterdamskoj koaliciji , savezu IDS-a  i GLAS-a, u utorak je u Rijeci pristupio i Primorsko – goranski savez (PGS) čime je označen, priopćile su te stranke u  zajedničkoj objavi, početak okupljanja oporbenog bloka kojem je cilj suprostaviti se radikalizaciji i zatvaranju Hrvatske.

– U trenutku kad se stranački sustav kakvog smo nekad znali u potpunosti raspada, a Hrvatska sve viši sliči na Mađarsku i Poljsku u kojima ljevica više ne postoji, progresivne opcije u Hrvatskoj trebaju nastupati zajedno, kazao je predsjednik IDS-a Boris Miletić dodajući kako „proširenje našeg saveza s PGS-om označava početak stvaranja oporbenog bloka koji želi otvorenu,  progresivnu i ekonomski razvijenu Hrvatsku.“

Naše stranke, kazao je Miletić, dijele identičnu viziju napredne,  moderne, obrazovane i razvijene Hrvatske, bitno drugačije od Hrvatske kakvu danas gledamo te poručio kako takva Hrvatska s aktualnom HDZ-ovom Vladom nije moguća  jer  Vlada ne želi otvorenu Hrvatsku, a hrvatko gospodarstvo je taoc Vladine ignorantnosti i neznanja.  – Onog trenutka kad su dopustili ustaško divljanje otvorili su prostor za erupciju nasilja i netolerancije. Incidente koji su posljedica takve politike ćemo uskoro prestati brojati – gledat ćemo ih svaki dan –  kazao je Miletić dodajući da su Uljanik i 3.maj najbolja ilustracija Vladine gospodarske politike .

– Zbog svega toga IDS, GLAS i PGS udružit će snage u borbi za otvorenu, tolerantnu i ekonomski snažnu Hrvatsku, a s obzirom na velik interes, uvjeren sam da će se našem bloku uskoro pridružiti i druge stranke, zaključio je Miletić.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš istaknula je da jedan od ključnih razloga za okupljanje svih progresivnih snaga na lijevom centru jest svakako rastući desni radikalizam i orbanizacija Hrvatske, odnosno atak na sve vrijednosti građanskog društva.

– Drugi razlog  je HDZ-ov način vladanja Hrvatskom, kazala je predsjednica GLAS-a napomenuvši da „živimo u stranačkoj državi u kojoj se privatiziraju i instrumentaliziraju sve institucije u korist jedne stranke. Takva privatizacija za posljedicu ima nepostojanje pravne države, nepostojanje pravila pa se država prema jednima odnosi kao majka, a prema drugima kao maćeha.“

Sve to, zaključila je , zahtjeva ozbiljnu političku akciju okupljanja svih onih progresivnih snaga u zemlji koje će s jedne strane biti spremne stati na branik otvorene i napredne Hrvatske, a s druge strane koje će biti spremne oduprijet se HDZ-ovom modelu vlasti koji zemlju nepovratno vuče unatrag.

Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić izrazio je zadovoljstvo što PGS postaje dio saveza IDS-a i GLAS-a. „Mi smo regionalna stranka koja svoju politiku već godinama gradi na realizaciji vrlo konkretnih mjera  i programa. Usuđujem se reći da je takav odgovoran i konkretan pristup politici jedan od razloga zbog kojeg su Primorsko – goranska županija i Istra  najrazvijenije hrvatske regije.“

– Brodogradnja o kojoj je govorio predsjednik IDS-a, na žalost, zaista dobro ilustrira izostanak bilo kakvog razumnog i planskog odnosa prema gospodarstvu. Vlada koje se ne zna odrediti prema jednoj cijeloj gospodarskoj grani nije dobra Vlada. Hrvatska je po nizu gospodarskih pokazatelja na samom začelju Europe i bilježi najniži rast BDP-a u EU. Za to nema više nikakvog opravdanja, kazao je Vasilić  i zaključio :

– Zbog svega toga zadovoljan sam što je PGS dio jedne sasvim drugačije priče koja će se u dolazećim mjesecima boriti za naše regionalne vrijednosti i drugačiju, otvorenu i razvijenu Hrvatsku koja je svakako potrebna svima koji u njoj žive i žele ostati živjeti.

Komentiraj