Oglasila se policija: Zbog okupljanja pred školom u Krapinskim Toplicama sankcionirano osam osoba

Krapinsko-zagorska policija u srijedu je u priopćenju izvijestila da je u posljednjih nekoliko dana, zbog okupljanja ispred škole u Krapinskim Toplicama, sankcionirala osam osoba.

Iz policije podsjećaju da se u posljednjih nekoliko dana ispred osnovne škole u Krapinskim Toplicama, suprotno odredbama Zakona o javnom okupljanju, skupljalo nekoliko osoba zbog čega je ispred škole nazočna bila i policija.

“S obzirom da je okupljanje u blizini školskih objekata u suprotnosti s odredbama Zakona o javnom okupljanju, policijski službenici su, sukladno članku 54. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, u tim slučajevima okupljenim osobama izdavali naredbu o razilasku, odnosno o napuštanju platoa škole, nakon čega bi se okupljene osobe i udaljile izvan zone škole”, navode iz krapinsko-zagorske policije.

Ističe se da su policijski službenici, s obzirom na to da se okupljanje događalo ispred škole, postupili ‘izuzetno obazrivo prema okupljenim osobama, prvenstveno pazeći na dobrobit djece, odnosno učenika kako ih ne bi izlagali stresnim situacijama’.

Antimasker priveden pred školom u Krapinskim Toplicama

“Upravo iz tog razloga policijski su službenici snimali i fotografirali okupljanje te su se i na taj način utvrđivale sve relevantne okolnosti, a koje su policiji potrebne za utvrđivanje mogućeg protupravnog ponašanja”, objašnjavaju.

Dosad je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno 26 prekršaja, a sankcionirano osam osoba. Policija je nabrojila i prekršaje koje su službenici utvrdili:

  •  jedan prekršaj po čl.6. Zakona protiv javnog reda i mira (narušavanje javnog reda i mira naročito drskim ponašanjem),
  • pet prekršaja iz 7. i čl. 11. Zakona o javnom okupljanju (neprijavljeno javno okupljanje na mjestu gdje je to zabranjeno – školska ustanova),
  • sedam prekršaja po čl.47. st.2. t.9. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (nenošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru) i
  • 13 prekršaja iz čl.16. Zakona o osobnoj iskaznici (odbijanje davanja osobne iskaznice na uvid, na traženje službene osobe).

Službenici nastavljaju s kriminalističkim istraživanjem radi utvrđivanja svih okolnosti i činjenica vezano uz okupljanje osoba.

“Također, provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako su roditelji jednog djeteta počinili prekršaje iz Zakona o osobnoj iskaznici i Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, o čemu je, s obzirom da dijete nije prekršajno odgovorno, policija dopisom obavijestila nadležni Centar za socijalnu skrb”, kažu iz policije.

Podsjećaju da su za sigurnost školskih ustanova odgovorni osnivači škola, odnosno jedinice lokalne samouprave te jedinica područne (regionalne) samouprave, dok policijski službenici na svaku dojavu roditelja, nastavnika, ravnatelja, odnosno odgovornih osoba škole dolaze na mjesto događaja radi provođenja mjera i radnji iz svoje nadležnosti.

Ministar Fuchs: “Sad je na socijalnim službama da odrade slučaj u Krapinskim Toplicama”

Komentiraj