Ministar Fuchs: “Sad je na socijalnim službama da odrade slučaj u Krapinskim Toplicama”

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u srijedu je komentirao slučaj iz Krapinskih Toplica. Učenik, čiji roditelji ne žele da nosi masku u školi, ni jutros nije ušao u školu. Policija je udaljila oca i okupljene prosvjednike iz neposrednog kruga škole, a jedan je prosvjednik priveden jer je odbio policiji dati svoje podatke.

Antimasker priveden pred školom u Krapinskim Toplicama

Fuchs je, gostujući na HRT-u, izjavio da je ovo vrlo tužna priča koja se prelama preko leđa djeteta zbog stava roditelja. Dodao je da ne može razumjeti te da malo tko može razumjeti da netko svoje dijete ne pušta u školu zbog maske koja se mora nositi na hodniku.

“Pred školom je bio prosvjed nekoliko ljudi koji imaju određene fiksacije zbog maske. Možda mogu lakše razumjeti nekoga tko se boji cijepljenja, ali ovo ne mogu razumjeti”, izjavio je ministar Fuchs.

Dodao je da je policija ispred škole, na neki način, neprimjetno, kako ne bi utjecala na ostalu djecu. Zaštitari su tamo zbog prosvjednika.

Ministar je istaknuo da se obrazovni proces ne smije narušavati. “Članak 11 Zakona o okupljanju i prosvjedovanju izrijekom kaže da se svako okupljanje i prosvjedovanje ne smije biti u i oko škole dok su djeca u njoj”, naglasio je.

“U ovom konkretnom slučaju sada socijalne službe moraju odraditi svoj dio posla, a nadam se da neće doći do zadnje mogućnosti, a to je oduzimanje djeteta roditeljima zbog neodgovornog ponašanja i zapostavljanja obrazovnog procesa”, istaknuo je ministar Fuchs.

Dodao je da postoje mehanizmi određeni zakonom koji određuju kako će se u tom slučaju dalje postupati te zaključio da ne očekuje slične incidente u ostalim školama te da je njegovo ministarstvo razgovaralo s policijom koja je potom izdala upute policijskim postajama kako se ponašati i na što da obrate pažnju.

Komentiraj