Odvjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa rekao je u nedjelju da Trump nije pod istragom koja se odnosi na navodno miješanje Rusije u američke predsjedničke izbore 2016., dodajući da predsjednik nije dobio nikakvu službenu obavijest da je pod istragom.

Odvjetnik Jay Sekulow time je opovrgnuo Trumpovu objavu na Twitteru u petak da je pod istragom zbog toga što je prošli mjesec smijenio direktora FBI-ja.

“Pod istragom sam zbog toga što sam smijenio direktora FBI-ja koju vodi čovjek koji mi je rekao da smijenim direktora FBI-ja! Lov na vještice”, napisao je Trump..

No Sekulow je rekao da je Trump reagirao na priču iz The Washington Posta po kojoj posebni savjetnik ministarstva pravosuđa Robert Mueller istražuje je li Trump pokušao omesti istragu smijenivši direktora FBI-ja Jamesa Comeyja u svibnju.

“Činjenica je da predsjednik nije bio i nije pod istragom”, rekao je za CBS.

“Nismo primili obavijest ured posebnog savjetnika da je predsjednik pod istragom”, dodao je.

Trump u svojoj objavi nije specificirao na koga misli, ali čini se da je doveo u pitanje integritet zamjenika državnog odvjetnika Roda Rosensteina, drugog čovjeka ministarstva pravosuđa.

Rosenstein je 17. svibnja imenovao Roberta Muellera, bivšeg direktora FBI-ja, kao posebnog savjetnika da vodi istragu o ovoj aferi.

Rosenstein je Trumpu u svibnju uputio memorandum u kojem je jako kritizirao direktora FBI-ja Jamesa Comeyja. Dok je Trumpova administracija prvo kazala da je to pismo bilo razlog za njegovu smjenu 9. svibnja, Trump je kasnije rekao da je to učinio zbog Rusije.

Comey je prošli tjedan na saslušanju u Senatu rekao kako vjeruje da je smijenjen zbog FBI-jeve istrage o Rusiji. Kazao je također da je Trump zatražio da odustane od povezane istrage o bivšem savjetniku za nacionalnu sigurnost Michaelu Flynnu.

Mueller istražuje je li se netko povezan s Trumpom ili njegovom kampanjom bio u protuzakonitom dosluhu s ruskim dužnosnicima ili drugima povezanima s Kremljom.

Istražuje i jesu li pokušali zataškati moguća kaznena djela ili omesti istragu o njima, rekao je u četvrtak jedan neimenovani američki dužnosnik upoznat s istragom.

Komentiraj