Odvjetnik Krešimir Škarica: “Ova kvalifikacija nije konačna i bezuvjetna”

Županijska državna odvjetnica u Slavonskom Brodu Mirela Šmital najavila je u nedjelju, nakon smrti djevojčice, prekvalifikaciju optužnice protiv majke pa će se istraga voditi za kazneno djelo teške tjelesne ozljede s ishodom smrti.

“Zbog novonastalih okolnosti doći će i do izmjena kvalifikacija kaznenog djela. Istraga se sada vodi u odnosu na kazneno djelo članak 120. Kaznenog zakona, a to je kazneno djelo teška tjelesna ozljeda s ishodom smrti”, rekla je Šmital na izvanrednoj konferenciji za novinare županijskoga državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu i Policijske uprave brodsko-posavske.

Za to je kazneno djelo zakonom predviđeno od 3 do 15 godina zatvora. Oca se i dalje tereti za zanemarivanje i kršenje prava djeteta, a kazna zatvora iznosi od tri do osam godina.

Odvjetnik Krešimir Škarica u nedjelju je za Novu TV izjavio da su svi dokazi, pa i današnja smrt djevojčice, dali dovoljno razloga da se kazneno djelo klasificira kao teška tjelesna ozljeda sa smrtnom posljedicom.

“Da bi se radilo o kaznenom djelu ubojstva, u praksi je izuzetno teško to razgraničiti i vrlo važno je utvrditi stupanj namjere. Ukoliko su roditelji postupali s namjerom da počine to djelo, odnosno da su pristali na tu posljedicu, onda će se raditi o ubojstvu, odnosno teškom ubojstvu”, objasnio je odvjetnik.

Dodao je da će daljnji tijek istrage ustanoviti, a pogotovo obdukcija, koliko su ozljede na djetetu stare. “Jesu li kvalificirane na ispravan način i zašto, na koji način se to u ovoj fazi postupka toleriralo”, istaknuo je Škarica i dodao da će se morati provesti psihijatrijsko vještačenje roditelja.

Poručio je i da ova kvalifikacija nije konačna i bezuvjetna. Državno odvjetništvo koje se bavi ovim slučajem može kvalificirati djelo na sasvim drugi način, a može uključiti i druge osobe u kazneni postupak – oca ili zaposlenike Centra za socijalnu skrb.

Škarica je uvjeren da je sustav duboko zakazao. ”Nije mi jasno po kojim kriterijima i tko je taj koji je odlučio da će dijete u vrlo nježnim godinama iz jedne tople udomiteljske obitelji preseliti na lokaciju gdje nema elementarnih uvjeta za život”, rekao je i istaknuo da ako istraga pokaže nepravilnosti onda bi djelatnici Centra mogli završiti u zatvoru.

Kako bi se donirali organi djevojčice potrebna je suglasnost roditelja. “Sustav je i u ovom slučaju zakazao jer je trebao odmah uzeti pravo roditeljstva, roditeljima koji su osumnjičeni za teško kazneno djelo. Imenovati skrbnika za posebne prilike ili posebne potrebe i dati legitimitet toj osobi da odluči hoće li se organi djeteta donirati”, zaključio je odvjetnik Krešimir Škarica.

 

Komentiraj