Odvjetnik Bad Blue Boysa otkrio novi adut obrane

Autor:

05.12.2023., Atena, Grcka - Policija dovodi navijace Dinama, Bad Blue Boyse na sudjenje. Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Pred suca istrage u Ateni jučer je dovedena prva skupina Bad Blue Boysa, njih 38. Nakon četiri mjeseca, koliko su proveli u grčkim zatvorima, počelo je novo ispitivanje, i to u izmijenjenim okolnostima jer je istraga pokazala da na nožu kojim je ubijen AEK-ov navijač u sukobima u kolovozu, nije pronađen DNK nijednog od njih. Athanasios Kaimenakis, odvjetnik većine pripadnika skupine BBB, otkrio je u razgovoru za HTV dosad nepoznati adut obrane.

Athanasios Kaimenakis, odvjetnik većine pripadnika skupine BBB, otkrio je da se radi o tome da je obrana priložila i materijalni dokaz o tome zbog čega su Bad Blue Boysi 7. kolovoza stigli u Atenu – a to su ulaznice koje su imali za utakmicu Panathinaikos – Marseille.Odvjetnik je dodao kako “sucima i tužiteljima to nije zapravo ništa neobično, jer i pripadnici navijačke skupine Gate 13 (Panathinaikos) znaju dolaziti u Zagreb na utakmice s Dinamom”. Otkrio je i da je prijedloge o ukidanju istražnog zatvora predao prije početka ovog ispitivanja – prije nekoliko tjedana. Time je zapravo dao naslutiti da bi odluka o ukidanju istražnog zatvora ipak mogla stići ovaj tjedan, tj. da bi neki od Bad Blue Boysa zaista mogli na slobodu već u idućih nekoliko dana.

Athanasios Kaimenakis također je rekao kako suci i tužitelji nemaju apsolutno nikakvih prigovora na vladanje Bad Blue Boysa u zatvorima. Ono što je sigurno je da je ostala još jedna skupina koju čeka ispitivanje, to je grupa od njih 20. Oni će sutra stići na prvostupanjski sud u Ateni.

 Velik je problem što grčke vlasti nisu otkrile tko je ubojica. I svakim danom postaje sve teže utvrditi tko je počinitelj ubojstva. Koliko znamo, navijač AEK-a čiji je DNK pronađen na nožu – oslobođen je. Očito grčke vlasti nisu pronašle dovoljno dokaza da je taj čovjek ubojica, kazao je Dimitris Damianos, novinar Sky TV-a.

Upravo na tragu završene DNK analize suci i tužitelji utvrđuju nalaze li se neki od Boysa na fotografijama na kojima se primjerice, vidi kako oni ne nose rukavice, ne bi li se uvjerili da oni na neki način nisu pokušali prikriti svoje tragove, odnosno otiske prstiju. Također, su svi upitani žele li promijeniti svoj iskaz.

Svi oni to odbijaju te ponavljaju da poriču krivnju, da su došli dati podršku svojem klubu, a kako se doznaje, neki kažu da ih je zanimalo kako izgleda Atena te AEK-ov stadion.

Sutra će biti ispitani i ostali pritvoreni hrvatski državljani. Još se ne zna kada se može očekivati odluka o zahtjevu za ukidanje istražnog zatvora.

Istodobno, Županijski sud u Zagrebu odbio je grčki zahtjev za izručenje dvojice navijača koji su uhićeni u Hrvatskoj zbog nereda u Grčkoj u kolovozu u kojima je ubijen navijač AEK-a. Razlog je što Grčka nije dala nikakva jamstva da će biti poštovana njihova temeljna ljudska prava, javlja HRT.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.