Zaklada Hrvatska kuća srca

Održana javno-zdravstvena akcija ‘Sve za tvoje srce’

Zaklada Hrvatska kuća srca u suradnji sa Studentskom udrugom StEPP i zagrebačkim Gradskim uredom za zdravstvo je u sklopu javno-zdravstvene akcije ‘Sve za tvoje srce’  proteklog  vikenda za građane  organizirala provjeru kardiovaskularnog rizika kroz mjerenje razine kolesterola i krvnog tlaka.

Građani su imali priliku saznati od stručnjaka kako preventivnim ponašanjem spriječiti nastanak bolesti pridržavajući se smjernica o balansiranoj prehrani, smanjenom unosu soli, prestanku pušenja, redovitoj tjelovježbi i odlasku na kontrolu liječniku. Studenti medicine i stomatologije iz udruge StEPP građanima su demonstrirali postupak kardiopulmonalnog oživljavanja koji može spasiti život uoči iznenadnog srčanog zastoja. Obzirom na činjenicu da se 80 % srčanih zastoja događa izvan bolnice, najčešće kod kuće, postoji mogućnost da će mnogi pojedinci biti svjedoci srčanog zastoja te da će žrtva možda biti upravo član njihove obitelji ili prijatelj.

“Ovim putem pozivamo još jednom sve naše sugrađane da se odazovu na besplatne edukacije o oživljavanju koje provodimo u Zakladi ‘Hrvatska kuća srca’ i na kojima uz stručno vodstvo mogu proći kroz cjelokupni postupak i naučiti kako nekome spasiti život“, istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr.med., članica Upravnog odbora Zaklade i zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Komentiraj