Održana Boranka na Mosoru. Sudjelovali izviđači iz Crne Gore i Sjeverne Makedonije

Autor:

25.10.2020., Zrnovnica - Na opozarenom podrucju Zrnovnice kod Splita zapocela je ovogodisnja akcija posumljavanja "Boranka".rPhoto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Miroslav Lelas/PIXSELL

Akcija Boranka za pošumljavanje opožarenih područja u Dalmaciji ovog je vikenda  organiziran na Mosoru, a uz učenike i izviđače iz Splita, sudjelovali su i izviđači iz Crne Gore i Sjeverne Makedonije,  izvijestio je u nedjelju Savez izviđača Hrvatske.

Ravnateljstvo civilne zaštite i Splitski skautski zbor, kao glavni organizatori kampanje Boranka, drugu ovogodišnju akciju proveli su u pošumljavanju požarišta na području Zvjezdanog sela Mosor, iznad Splita.

Akcija pošumljavanja  Boranka koja se šestu godinu organizira u Hrvatskoj i u kojoj je do sada sudjelovalo više od 10.000 volontera, ove se sezone počela širiti i izvan Hrvatske. Po tom  modelu pošumljavanje se provodi u Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori, čiji volonteri ove godine dolaze na studijske akcije u Hrvatsku.

Predsjednik Saveza izviđača  Crne Gore Peko Vukadinović je izjavio da se Crna Gora, kao i Hrvatska suočava s velikim brojem šumskih požara koji uništavaju prirodno bogatstvo i utječu na kvalitetu okoliša. “Došli smo osobno vidjeti kako sve to funkcionira na terenu, došli smo preuzeti znanje i ideju i da ovu fenomenalnu aktivnost započnemo u našoj zemlji, a sve u cilju oplemenjivanja naših opožarenih područja,” rekao je Vukadinović. Zahvalio je  Savezu izviđača Hrvatske i svim organizatorima na domaćinstvu i velikoj pomoći.

U dosadašnjih pet sezona volonterske akcije Boranka na opožarenim područjima posađeno je više od 100.000 novih sadnica stabala. Inicijativa pošumljavanja opožarenih područja Boranka, Saveza izviđača Hrvatske, dobitnik je nagrade Europski građanin za 2020. godinu, priznanja koje Europski parlament dodjeljuje za promicanje europskih vrijednosti i zajedništva.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.