[quote_box_center]

  • Hrvatska je bila jedna od pet zemalja EU (uz Italiju, Poljsku, Njemačku i Mađarsku) u kojima se ovaj hitni kontraceptiv nije mogao nabaviti bez recepta

[/quote_box_center]

Hitna kontracepcija poznata kao “tableta za dan poslije”, od danas se u hrvatskim ljekarnama može kupiti bez liječničkog recepta.

Tableta ellaOne, koja se uzima nakon nezaštićenog spolnog odnosa i odgađa ovulaciju do pet dana te na taj način sprečava oplodnju i neželjenu trudnoću, stoji oko 200 kuna.

Hrvatska je bila jedna od pet zemalja EU (uz Italiju, Poljsku, Njemačku i Mađarsku) u kojima se ovaj hitni kontraceptiv nije mogao nabaviti bez recepta.

Europska komisija je početkom ove godine, na preporuku Europske agencije za lijekove, donijela odluku o bezreceptnom načinu izdavanja tableta, koja je pravno obvezujuća za sve zemlje članice EU, osim za one koje u nacionalnom zakonodavstvu imaju drugačiju odredbu. Takvu odredbu u nacionalnom zakonodavstvu ima samo Mađarska, koja je tako ostala jedina država u kojoj se hitna kontracepcija dalje nabavlja na recept.

HALMED podsjeća da je hitna kontracepcija s lijekom ellaOne metoda koja se koristi samo povremeno te nikako ne smije biti zamjena za metodu redovne kontracepcije.

Komentiraj