ODGOVOR HZZO-a: ‘Mi donosimo konačnu odluku o tome hoće li biti poskupljenja ili ne’

FaH

Unatoč najavi ministra zdravlja Darija Nakića kako se od 1. svibnja povećava cijena dopunskog osiguranja HZZO-a sa 70 na 89 kuna, u HZZO-u još nisu dobili nikakav nalog.

Ministar Nakić je na konferenciji za medije upoznao javnost sa narednim poskupljenjem, no iz HZZO-a su poručili kako će njihovo Upravno vijeće donijeti konačnu odluku o tome hoće li biti poskupljenja ili ne, nakon provedene detaljne analize, javlja portal Index.

Iz HZZO-a su istaknuli da još nisu dobili nikakav službeni nalog od Ministarstva zdravlja za povećanjem cijene dopunskog osiguranja.
“Kad Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje dobije službeni nalog Ministarstva zdravlja za podizanje cijene police dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a, postupit će se po redovnoj pravnoj proceduri koja čini stavljanje odluke na javnu raspravu, te potom na Upravno vijeće HZZO-a koje donosi konačnu odluku temeljem detaljne analize i izvješća s javne rasprave”, rekli su u HZZO-u.

Također su kazali i to kako država ne podmiruje svoje obveze koje ima prema HZZO-u, piše Index.

“Ukupan broj važećih polica dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO je 2.471.301, od čega je oko 881.779  polica na teret državnog proračuna za siromašnije građane, branitelje i ostale osjetljive skupine. Točno je da se iz proračuna ne dobivaju sva sredstva koja bi trebala biti dobivena za pokrivanje prava koja je država dala osjetljivim skupinama. Za spomenuti broj polica na teret državnog proračuna trebalo bi HZZO-u biti uplaćeno 815 milijuna kuna, a država je HZZO-u u 2015. godini uplatila 365.776.982,88 kuna”, istaknuli su iz HZZO-a.

Ministar Nakić je istaknuo kako je to mjera koju je Ministarstvo moralo donijeti “da bi 900.000 naših građana, a to su učenici, studenti, umirovljenici s malim mirovinama, darivatelji organa i krvi, i dalje mogli dobivati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu”.

Također je naveo i primjer Slovenije te iznio podatak da Slovenci dopunsko plaćaju oko 200 kuna. Njegova je najava naišla na protivljenje udruga umirovljenika koji su najveći korisnici zdravstvenih usluga.

Komentiraj