Goran Čižmešija

Od sapunice do kandidature za Zlatnu palmu u Cannesu

Petra Kurtela prva je hrvatska glumica čiji se film natječe za Zlatnu palmu u Cannesu. Riječ je o rumunjskom filmu ‘Sierranevada’ redatelja Cristija Puiua kojim ona pokazuje da je ne treba pamtiti samo po ulozi u sapunici ‘Zabranjena ljubav’. Njezina ljubav je kazalište, njezina želja su filmovi

Sljedećeg mjeseca Petra Kurtela postat će prva hrvatska glumica koja će se prošetati crvenim tepihom u Cannesu zato što će film u kojem glumi biti prikazan u konkurenciji za Zlatnu palmu. Radi se o rumunjskom filmu “Sierranevada” rumunjskog redatelja Cristija Puiua, a kako je hrvatska filmska kompanija Spiritus Movens manjinski koproducent, tako je Petra Kurtela dobila ulogu u filmu i jedina je glumica izvan Rumunjske koja u njemu glumi.

Za Petru Kurtelu to je senzacionalan uspjeh jer iako je svi pamte po ulozi u sapunici “Zabranjena ljubav”, ona je zaljubljenica u kazalište i rumunjski film pa nam je rekla da je bila potpuno šokirana kada je shvatila da je ušla u najuži izbor za tu ulogu. Samo dobivanje uloge, boravak u Bukureštu i rad s Puiuem za nju je bilo neopisivo iskustvo.

Puiu se proslavio 2005. godine filmom “Smrt gospodina Lazarescua” koji je pobijedio u Cannesu u sekciji “Izvjestan pogled”. Tim višestruko nagrađivanim filmom najavljen je dolazak rumunjskog novog vala koji je dobio potvrdu 2007., kada je Cristian Mungiu osvojio Zlatnu palmu u Cannesu za film “Četiri mjeseca, tri tjedna, dva dana”. Od tada rumunjski film vlada svjetskim festivalima, a ove godine u Cannesu će se za Zlatnu palmu, pored “Sierranevade”, natjecati i novi Mungiuov film “Bacalaureat”. Samo Francuska i Amerika imaju više filmova od Rumunjske u ovogodišnjoj borbi za Zlatnu palmu u Cannesu, što dovoljno govori o snazi i utjecaju rumunjske kinematografije.

PETRA KURTELA samo je mogla sanjati o tome da će glumiti u filmu nekog od proslavljenih rumunjskih redatelja čiji će se film još i natjecati za Zlatnu palmu. Poznaje nekoliko mladih rumunjskih autora i preko Skypea je razgovarala s jednim mladim rumunjskim redateljem koji joj je rekao kako Puiu upravo počinje snimanje novog filma. Pet minuta nakon toga dobila je poruku da je ušla u uži izbor za ulogu u jednoj inozemnoj produkciji, ali da joj ne mogu reći o čemu se radi. “Da nije novi film Cristija Puiua?” upitala je, pomalo naivno, Petra Kurtela. “Od tog trenutka bila sam potpun šokirana, govorila sam samoj sebi ‘ja to želim'”, rekla nam je Petra Kurtela koja još uvijek nije svjesna da će za mjesec dana boraviti u Cannesu.

Cijela priča oko njezina angažmana je neobična. Film”Sierranevada” koproducirala je hrvatska kompanija Spiritus Movens, na čijem je čelu Zdenka Gold. “Budući da je hrvatska kompanija Spiritus Movens koproducent filma, u njemu je morala nastupiti hrvatska glumica. Puiu je imao ideju o tome kakav tip glumice želi i koproducenti su mu počeli slati svoje prijedloge. On je sve odbijao dok nisu predložili mene, pa mogu reći da je uloga našla mene”, govori Petra Kurtela. Radnja filma “Sierranevada” događa se tijekom obiteljskog okupljanja na kojem se obilježava 40 dana od smrti člana obitelji, a dok se čeka dolazak svećenika, započinju razne rasprave među okupljenima.

  • ‘SMATRAM DA JE Cristi Puiu pravi umjetnik. On se ne želi baviti ni s čim drugim osim vlastitom kreativnošću. Naravno da na snimanju dolazi do kaosa, ali on zna plivati u tome’

„GLUMIM STUDENTICU ARHITEKTURE iz Zagreba. Dolazim u tu obiteljsku situaciju u koju me dovlači jedna mlada članica obitelji. Ulazim u taj kaos i malo poremetim situaciju”, opisala je svoju ulogu Petra Kurtela, čiji se lik u filmu zove Jana. “Kod Puiua sve ima svoje zašto i zato. On, primjerice, nije bio zadovoljan mojim kostimom dok nisam obukla tajice, pa me je nazivao Sleeping Beauty jer su tajice imale isprepletene ruže. Kod njega sve ima simboliku. Imala sam na sebi ogromnu bundu hrvatske dizajnerice, a kako Puiu nije znao što ću odjenuti, onda sam predložila tu bundu pa sam izgledala kao vuk koji me pojeo. Puiu me je zato nazvao Jana, kao janje”, prepričala je Petra Kurtela jednu od anegdota sa snimanja.

KADA SAM DOŠLA NA SNIMANJE U BUKUREŠT, susrela sam ljude koje poznajem jer to nije prvi rumunjski film na kojem sam radila. Radila sam i na kratkom rumunjskom filmu ‘Claudiu & the Fish’, a direktor fotografije tog filma radio je na ovom. Na setu sam susrela i ljude koje sam upoznala na Talent Campusu u Sarajevu 2010.” rekla je Petra Kurtela koja je osobito fascinirana Puiuem. “Sve je super funkcioniralo i Zdenka Gold je bila pravi izbor za producenticu jer su za Puiuev film potrebni zaista iznimno sposobni producenti. Smatram da je Puiu pravi umjetnik. On se ne želi baviti ni s čim drugim osim vlastitom kreativnošću. Dnevno smo toliko puno radili da ne znam kako je ostao živ, s obzirom na to što je sve morao imati pod kontrolom. Ali Puiu je u svojoj umjetnosti beskompromisan, što on smatra potrebnim, produkcija mora omogućiti. Tako se stvaraju remek-djela. I zato je potrebno ulagati u umjetnost i u kulturu”, rekla je glumica. I ne samo to, ona je oduševljena i time kako se radilo s glumcima. “Morali smo glumiti u svakoj prostoriji u kojoj smo se nalazili, kamera nas je pratila, ali glumili smo i kada nas nije pratila. Jednom prilikom glumila sam cijeli dan, da bi mi na kraju rekli da ništa nije snimano. To je bilo predivno iskustvo, svi glume u svakom trenutku, to me fasciniralo”, kazala je Petra Kurela. I zato ni ne čudi što je njezin zaključak da je to što Puiu radi ”genijalno, takav talent zahtijeva takav prostor. Naravno da na snimanju dolazi do kaosa, ali on zna plivati u tome. Dajte umjetnicima prostor za rad”. Osim hrvatskog, film ima i manjinskog bosanskog, makedonskog i francuskog koproducenta, ali ta mješavina koproducenata nije stvarala nikakve probleme na snimanju.” Znam da je taj film remek-djelo i to mi je najvažnije. To snimanje mi je bilo jedno od najljepših iskustava. Znate, na snimanju sam najsretnija osoba na svijetu. Timski sam igrač, a stvaranje filma je timski sport. Oni su me u Bukureštu tako lijepo primili, svi glumci su kliknuli”, ispričala je glumica.

U HRVATSKOJ JE PETRA KURTELA u očima mnogih još uvijek glumica iz sapunice “Zabranjena ljubav” i priznaje da vidi kako ju je ta uloga kasnije ograničavala u razvoju glumačke karijere. “Glumila sam u nekoliko filmova, godinama nastupam u kazalištu, ali ta sapunica je bila prije 11 godina i već sam umorna od toga što se moram ispričavati. Nedavno sam pročitala blog jedne djevojke koja me je gledala u dvije kazališne predstave. Napisala je članak u kojem me je nazvala najvećim iznenađenjem u kazališnom svijetu i dodala: ‘Oči su mi umalo ispale van iz glave jer nisam mogla vjerovati da gledam grozoticu iz ‘Zabranjene ljubavi’ koja je u kazalištu prava… glumica!” A ja sam se, naravno, zakačila na ‘grozoticu’, a ne na komplimente. I onda sam rekla samoj sebi da se ne želim više sramiti zbog te sapunice”, otkrila je Petra Kurtela.

Mnogi njeni nastupi u kazališnim predstavama pokazali su kako Petra Kurtela nije samo glumica iz sapunice, a ona je izdvojila komade “Plemena” i “Glumice i to”. Ulogu u predstavi “Plemena” dobila je na audiciji kakvih gotovo nema ni za kazalište ni film. “To nije bila zatvorena audicija na koju je pozvano troje ili četvero ljudi, nego je Planet Art organizirao audiciju za predstavu ‘Plemena’. Došlo nas je više od stotinu i borili smo se rukama i nogama jer su svi htjeli nastupiti u toj predstavi. Kada sam ušla u uži krug, izašla sam iz tramvaja na Trgu bana Jelačića i rekla samoj sebi ‘ja to neću dobiti, idem doma’. A onda sam nazvala prijateljicu koja je rekla ‘Nemoj biti luda, vrati se’, što sam i napravila”, prisjeća se Petra Kurtela. “Prije toga suočila sam se s nestašicom posla pa sam s kolegicama s glumačke klase napravila predstavu ‘Glumice i to’, svoj najvažniji projekt u životu, za koji smo nagrađene Nagradom hrvatskog glumišta za režiju, dramaturgiju, glumu, scenografiju i kostimografiju. Ta predstava je bila hit, ali nije zaživjela u punom sjaju jer je igrala u KNAP-u, kazalištu u kojem se predstave igraju samo vikendom. Neskromno ću reći da je to za hrvatske pojmove bila fenomenalna predstava”, rekla je Petra Kurtela.

SVE TO BILA JE NEKA VRSTA BIJEGA od sapunice na koju je, kaže, nevoljko pristala. “Bavila sam se glumom u Teatru EXIT, prije toga u ZKM-u i bila sam zaljubljena u kazalište. A onda su došli producenti sapunice i angažirali me. Nećkala sam se, ali sam pristala zbog novca. Taj novac platio mi je troškove studiranja glume u Osijeku i tako sam mogla rasteretiti roditelje. Nakon akademije u Osijeku vratila sam se u Zagreb i to ravno u godinu krize. Imala sam sreću što se u HNK Varaždin radila predstava ‘Breza’, a kako nema ‘brezastih’ glumica u našem glumištu, onda sam dobila ulogu i kasnije bila nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta. To je bila moja prva velika uloga”, tvrdi Petra Kurtela.

  • ‘ŽELIM GLUMITI u filmovima, voljela bih da mi se ta vrata otvore. Ne znam je li ovaj Puiuev film dovoljan. Ako nije dovoljan moj dosadašnji rad u kazalištu, što je onda dovoljno?’

Međutim, iako je čekala značajnije uloge u hrvatskim filmovima, još ih nije dočekala. “Nekoliko filmskih redatelja koji nisu tako mladi, rekli su mi da su imali predrasude o meni, a kada su me angažirali, shvatili su da nisu požalili. Neki mladi redatelji sami su mi rekli da me se ne usude angažirati jer sam glumica koju se prepoznaje po sapunici. Kažu mi da su me gledali u kazalištu, da znaju što sve mogu, ali… Ne želim biti licemjerna, razumijem da redatelji žele igrati na sigurno. Zato se i događa da jedni te isti glumci stalno igraju jedne te iste uloge. Ljudi se boje riskirati jer se kod nas ne dopušta pogreška. Ako pogriješiš, nećeš dobiti novac za sljedeći projekt jer ga je malo. Uvijek se sjetim Slavice Knežević koja je jedna od najboljih hrvatskih glumica, a jako rijetko glumi u filmu. Ona je režirala ‘Plemena’, glumi sa mnom i svi znamo koliki je ona talent. Kada sam se vratila iz Bukurešta, rekla sam joj ‘Slavice, vama je mjesto u tom filmu'”, ispričala je Petra Kurtela.

OD MLAĐIH REDATELJA iznimno cijeni vršnjaka Matiju Klukovića, u čijem je debitantskom filmu “Ajde dan… prođi…” glumila prije deset godina i tvrdi da je njegov stil sličan onome Cristija Puiua. “Ne može se zauvijek raditi poput Klukovića koji je napravio odličan film za šaku kuna. Glumim i u njegovu novom filmu, snimanje je trajalo četiri godine, svi smo radili bez honorara, a film još uvijek nije dovršen. Vidjela sam da ima veliki potencijal, ali taj film ne postoji sve dok se u njega ne uloži još novca”, kazala je Petra Kurtela.

Odlazak na festival u Cannes mogao bi promijeniti mnogo toga u njezinoj karijeri. “Osjećala bih veću važnost da sam glavna uloga, ali kako nisam, u cijeloj priči osjećam se skromno”, priznala je Petra Kurtela i dodala da bi u Cannesu željela pogledati puno dobrih filmova. Ima još jednu želju. “Želim glumiti u filmovima, voljela bih da mi se ta vrata otvore. Ne znam je li ovaj Puiuev film dovoljan. Ako nije dovoljan moj dosadašnji angažman u glumištu, što je onda dovoljno? Ljudi su mi govorili da trebam promijeniti boju i dužinu kose. Radila sam i to, ali to ne mijenja stvari. Treba se promijeniti svijest, da hrvatski redatelji malo više riskiraju, onda bi sve bilo drugačije. Vjerujem da u Hrvatskoj postoje uloge koje zaslužujem”, zaključila je glumica.

Komentiraj