Od ponedjeljka poskupljuju cigarete, Marić kaže da će biti maksimalno dvije kune po kutiji

OD 1. ožujka država će podići trošarine na duhanske proizvode i duhanske prerađevine. Veće trošarine znače i eće cijene cigareta, duhana ili grijanih duhanskih proizvoda (razmjerno nove zamjene za cigarete koja se sastoji od držača i duhanskog umetka).

Poskupljenje je u četvrtak na sjednici Vlade predstavio ministar financija Zdravko Marić.

“Nakon što je provedeno javno savjetovanje, predlažem da se utvrde nove visine trošarina na duhan, duhanske prerađevine i duhanske proizvode. Krenut ću od cigareta koje su najznačajnije, povećava se visina trošarina na cigarete. Specifična trošarina u iznosu od 400 kuna za 1000 komada cigareta u odnosu na postojećih 370 kuna za 1000 komada cigareta. Proporcionalna trošarina se ne bi mijenjala, ostala bi 34 posto od maloprodajne cijene. Minimalna trošarina se povećava na 888 kuna na tisuću komada, u odnosu na postojećih 824 kune”, rekao je Marić.

Dodao je da će trošarina na sitno rezani duhan i ostali duhan s 800 poskupjeti na 860 kuna. “Za cigare i cigarilose, 860 kuna za tisuću komada s obzirom na postojećih 800 kuna. Grijane duhanske proizvode 1400 kuna u odnosu na 800 kuna. Te nove duhanske proizvode, 860 kuna na postojećih 800 kuna”, rekao je Marić.

Ljude, dodao je ministar, najviše zanima maloprodajna cijena. Kaže da prema njihovim kalkulacijama ne bi smjelo doći do povećanja cijene kutije cigareta više od dvije kune.

Komentiraj