Od početka godine na zagrebačkom području 10 eksplozija bankomata

Autor:

11.1.2022., Zagreb - U ranim jutarnjim satima u naselju Travno desilo se razbojstvo detoniranjem i plajackom bankomata. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Davorin Visnjic/PIXSELL

Na Brezovičkoj cesti u noći na petak još jedan bankomat je “dignut u zrak”, a u zagrebačkoj policiji kažu da su tijekom ove godine zabilježili čak 10 provala u bankomate izazivanjem eksplozija.

Tijekom cijele prošle godine na području Policijske uprave zagrebačke zabilježeno je 29 takvih provala u bankomate, od kojih je njih 20 ostalo u pokušaju.

U policiji kažu da su razriješili tri eksplozije bankomate iz ove godine.

Navode da su 12. siječnja uhitili 29-godišnjaka koji je, zajedno s 35-godišnjakom, noć ranije provalio u bankomat na Trgu Ane Rukavine. Dvojac se sumnjiči da je, uz pomoć prethodno pripremljenim bocama s plinom, montiranim gumenim crijevima i električnim kabelom izazvao eksploziju na bankomatu u sklopu trgovine u naselju Trnsko, nakon čega su otuđili kazetu s novcem, počinivši ukupnu štetu u iznosu od 600.000 kuna.

Mlađi osumnjičenik pritom je uhićen 15 minuta nakon provale, dok je 35-godišnjak pronađen naknadno.

U suradnji s kolegama iz sisačko-moslavačke županije zagrebački policajci nakon višemjesečnog istraživanja uhićena su četvorica u dobi od 23, 25, 28 i 30 godina koje sumnjiče da su u četiri navrata od kraja 2020. do siječnja 2021. eksplozivom pokušali obiti bankomate u sklopu zgrade Općine Vrbovec, dječjeg vrtića u Jalševcu, trgovine u Voloderu te bankomat u Velikoj Ludini. Pritom su izazvali požara društvenog doma i oštetili poslovnicu Hrvatske pošte.

U suradnji s primorsko-goranskom PU zagrebački policajci su početkom prosinca prošle godine dovršili i istraživanje nazvano ”Frankopan” kojom je razotkrivena šesteročlana skupina pljačkaša koja je korištenjem vojnog eksploziva provaljivala u bankomate ukravši 1,8 milijuna kuna. Od početka 2021. do prosinca te godine osam puta su provalili u bankomate Erste, Zagrebačke, Raiffeisen i Hrvatske poštanske banke upotrebom vojnog eksploziva koji je nedostupan u javnoj nabavi.

Provaljivali su tako da bi u utor za novac posebnim alatom, koji se u žargonu naziva ”lopata” umetnuli eksploziv, nakon čega bi izazivali eksploziju kojom bi otvorili bankomat i otuđili kazete s novcem. Na taj su način počinili materijalnu štetu ”tešku” najmanje 2,65 milijuna kuna, što uključuje i 1,8 milijuna ukradenih kuna.

Zagrebačka policija je 11. svibnja 2021. uhitila i 46-godišnjaka osumnjičenog da je dan ranije, zajedno s dvojicom pomagača, pokušao provaliti u bankomat u Hatzeovoj ulici, također izazivanjem eksplozije.

U policiji ističu da u svojem redovitom postupanju prikupljaju operativna saznanja o osobama koja se dovode u vezu s počinjenjem kaznenih djela koje se progone po službenoj dužnosti pa tako i vezano za ovu vrstu nedjela.

”Nakon prikupljanja takvih saznanja, u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom, provodi se kriminalističko istraživanje, a sam način i taktika provođenja kriminalističkog istraživanja te načini prikupljanja podataka o kaznenim djelima su različiti te ovise o specifičnosti pojedinih slučajeva”, zaključuje zagrebačka policija.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.