TROFAZNI PLAN Izrael prihvatio Bidenov mirovni plan za Gazu, desničari bijesni na Netanyahua

Autor:

TEL AVIV, ISRAEL - JUNE 01: Israelis holding Israeli flags and banners demonstrate again to demand a ceasefire in the Gaza Strip, a prisoner swap deal and the resignation of Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu's government in Tel Aviv, Israel on June 01, 2024. Mostafa Alkharouf / Anadolu,Image: 878153610, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Mostafa Alkharouf / AFP / Profimedia

Mostafa Alkharouf/AFP/Profimedia

Pomoćnik premijera Benjamina Netanyahua potvrdio je u nedjelju da je Izrael prihvatio okvirni sporazum za okončanje rata u Gazi koji sada predlaže američki predsjednik Joe Biden, iako ga je opisao manjkavim te dodao da je na njemu potrebno mnogo više rada.

U intervjuu za britanski Sunday Times, Ophir Falk, glavni Netanyahuov savjetnik za vanjsku politiku, rekao je da je Bidenov prijedlog “dogovor na koji smo pristali – to nije dobar dogovor, ali jako želimo da se taoci oslobode, svi oni“.

“Ima puno detalja koje treba razradit”i, rekao je, dodajući da se izraelski uvjeti, uključujući “oslobađanje talaca i uništenje Hamasa kao genocidne terorističke organizacije” nisu promijenili.

Biden, čija je početna čvrsta potpora izraelskoj ofenzivi ustupila mjesto otvorenoj osudi velikog broja civilnih žrtava operacije, u petak je objavio ono što je opisao kao trofazni plan koji je podnijela Netanyahuova vlada za okončanje rata.

Prva faza podrazumijeva primirje i povratak nekih talaca koje drži Hamas, nakon čega bi strane pregovarale o neograničenom prekidu neprijateljstava za drugu fazu u kojoj bi preostali živi zarobljenici bili oslobođeni”, rekao je Biden.

OKONČANJE SUKOBA Pregovarači apeliraju na Izrael i Hamas da prihvate Bidenov mirovni plan

Čini se da taj redoslijed implicira da će Hamas nastaviti igrati ulogu u inkrementalnim aranžmanima u kojima posreduju Egipat i Katar – što je potencijalni sukob s odlučnošću Izraela da nastavi kampanju za eliminaciju islamističke skupine koju podupire Iran.

Biden je podržao nekoliko prijedloga za prekid vatre u proteklih nekoliko mjeseci, svaki sa sličnim okvirom kao onaj koji je zacrtao u petak, a svi su propali. U veljači je rekao da je Izrael pristao prekinuti borbe do ramazana, muslimanskog svetog mjeseca koji počinje 10. ožujka. Takvo primirje nije ostvareno.

Primarna sporna točka bilo je inzistiranje Izraela da će razgovarati samo o privremenim prekidima borbi dok Hamas ne bude uništen. Hamas, koji ne pokazuje znakove povlačenja, kaže da će osloboditi taoce samo na putu prema trajnom kraju rata.

ČILE ĆE TUŽITI IZRAEL ZA GENOCID! Borić: ‘Potrebna je čvrsta reakcija da se zaustavi Izrael u pokolju u Palestini’

U svom govoru, Biden je rekao da njegov posljednji prijedlog “stvara bolji ‘dan poslije’ u Gazi bez Hamasa na vlasti”. Nije pojasnio kako će se to postići i priznao je da “postoji niz detalja o kojima treba pregovarati kako bi se iz prve faze prešlo u drugu fazu”.

Falk je ponovio Netanyahuov stav da “neće biti trajnog prekida vatre dok se ne ispune svi naši ciljevi”.

Netanyahu je pod pritiskom da svoju koalicijsku vladu održi netaknutom.

Dva krajnje desničarska partnera zaprijetila su da će napustiti vladu u znak prosvjeda protiv svakog dogovora za koji smatraju da štedi Hamas. Centristički partner, bivši general Benny Gantz, želi da se dogovor razmotri.

UNATOČ NASTAVKU RATA Netanyahu ide u američki Kongres, obratit će se zastupnicima

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.