HINA

BRANIO SE ‘SINKOPOM’ Tomislav Horvatinčić čeka presudu zbog pomorske nesreće

Danas u podne na šibenskom Općinskom sudu biti će izrečena presuda zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću, zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj su u kolovozu 2011. godine smrtno stradali talijanski supružnici Francisco i Marinella Salpietro.

Tužitelji: “I nakon nesreće počinio niz novih prometnih prekršaja”

U srijedu su iznesene završne riječi tužiteljstva i obrane. Zastupnica optužbe Irena Senečić iz šibenskog Županijskog državnog odvjetništva kazala je da Horvatinčić mora u zatvor jer iz svih izvedenih dokaza proizlazi da je u trenutku nesreće u kojoj je svojim gliserom naletio na jedrilicu talijanskih supružnika bio ubrojiv te da nije bilo nikakvog stanja sinkope, kratke nesvjestice. Senečič je naglasila kako je to stanje izmišljeno zbog njegove obrane.

“Prihvati li sud sinkopu i to uđe u sudsku praksu, bit će to presedan i svi će se ubuduće braniti nakon nesreća da su pali kratko u nesvijest, a to nije prihvatljivo”, kazala je tužiteljica i navela kako Horvatinčić i dalje upravlja motornim vozilima. Da ima sinkopu, dodaje, ne bi smio upravljati motornim vozilima. Senečić je podsjetia i da je Horvatinčić od nesreće zbog koje mu se sudi počinio niz novih prometnih prekršaja. Predložila je zatvorsku kaznu i oduzimanje vozačke dozvle.

Obrana: “Horvatinčić je bio bez svijesti”

Horvatinčićevi branitelji Branko Baica, Veljko Miljević i Velimir Došen kazali su u završnim riječima da državno odvjetništvo nije tijekom suđenja dokazalo njegovu krivnju. “Nisu dokazali niti jednu točku svoju optužnice osim onih faktografskih činjenica da se nesreća zaista i dogodila. Teret dokaza je na strani optužbe, a ona nije dokazala da je Horvatinčić vozio bezobzirno ili bahato”, poručila je obrana. Predložili su oslobađajuću presudu.

Horvatinčić je, ističu njegovi branitelji, u ključnom trenutku doživio stanje sinkope i nije mogao reagirati jer je bio bez svijesti. “Kako nije bio ubrojiv, nije mogao ni upravljati svojim postupcima na bilo koji način, a takav ne može biti proglašen krivim. Nije se sudario jer je išao na WC, šetao po palubi ili, kako sugeriraju mediji, radio nešto sa svojom zaručnicom, nego je bio bez svijesti,” kazao je šibenski odvjetnik Baica.

Horvatinčić: “I sami Talijani rade velike probleme na moru”

Sam Horvatinčić je nakon završetka suđenja novinarima ispred zgrade suda dao izjavu u kojoj je rekao da ‘sigurno nije kriv’.

“Svakome se može dogoditi prometna nesreća. I sami Talijani rade velike probleme na moru i velika krivična djela, pregaze jedrilicu i nikom ništa, samo ih se kazni sa 20.000 kuna. Pošto se ovdje radi o Tomi Horvatinčiću, kojeg mediji ne vole, od mene i moje osobnosti napravljen je monstrum, tako da sam već debelo iskažnjavan u ovoj već sedmoj godini procesa”, rekao je Horvatinčić.

2015. osuđen na godinu i osam mjeseci zatvora

Presudu će Horvatinčiću danas pročitati Maja Šupe, predsjednica sudskog vijeća koje ga je u studenom 2015. godine osudilo na godinu i osam mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine. Zbog bitne povrede odredaba zakonskog postupka, drugostupanjski je sud ukinuo tu presudu i vratio predmet u Šibenik, uz prijedlog da se na ponovljenom suđenju produbi i provjeri Horvatinčićeva sposobnost rasuđivanja u trenutku sudara što je kao tema i obilježilo ponovljeni kazneni postupak u šibenskoj sudnici.

U prvoj presudi istaknuto je da je Horvatinčić lakomisleno upravljao gliserom brzinom od 26,3 čvorova i presjekao put jedrilici na koju je naletio, slomio je, gliserom prešao preko nje pa je talijanski par bačen u more gdje su oboje zbog ozljeda i preminuli.

Sin poginulih Talijana: “Horvatinčić laže, nikad nam nije ponudio odštetu”

Federico Salpietro, sin talijanskih supružnika koji su 2015. poginuli u naletu Horvatinčićeva glisera, u četvrtak je za Novu TV demantirao tvrdnje zagrebačkog poduzetnika kako im je nudio odštetu.

“Gospodin Horvatinčić kazao je kako je bio spreman meni i mojoj sestri isplatiti odštetu. Ovim putem želim naglasiti da nam nikada nije ponudio konkretan iznos novca. On ima broj mog računa, a moji su mu odvjetnici rekli da ponudi određeni iznos što on nikada nije učinio”, rekao je i dodao da je Horvatinčić lagao na sudu.

“Kako čovjek koji uporno laže može biti iskren kad govori o „sinkopi“ koja je po svojoj definiciji nedokaziva. Da je Horvatinčić nevjerodostojan svjedoče činjenice da je odmah nakon nesreće nacrtao njenu skicu, da je izjavio kako su svi brodski sustavi bili pokvareni te da je moje roditelje pokušao upozoriti mahanjem”, objasnio je.

Komentiraj