Hrvatska
Decoration icon

prosvijed

OČEKUJU OTPREMNINE: Bivši radnici Gredelja prosvjedovali pred DORH-om i Uskokom

Autor:

FaH

Sedamdesetak bivših radnika Tvornice željezničkih vagona Gredelj prosvjedovalo je u srijedu pred DORH-om i Uskokom, a njihovo izaslanstvo razgovaralo je s glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom i ravnateljicom Uskoka Tamarom Laptoš o prijavama radi sumnje u nezakonitosti u poslovanju te tvrtke kojima je, kako tvrde, otjerana u stečaj.

Obećali su nam da će nas u roku dva tjedna izvijestiti što su napravili u vezi naših prijava. Razgovor je bio korektan, ne nadamo se ničemu, a ne budemo li zadovoljni razvojem situacije morat ćemo se opet naći i vidjeti gdje, kod koga i zašto, rekao je okupljenim radnicima predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš.

 

  • Radnici očekuju svoje otpremnine, a moći će ih dobiti jedino ako se uspije “otpetljati” kriminal i osloboditi od hipoteke zemljište u vlasništvu Gredelja, te potom prodati.

 

Podsjetio je da je Gredelj bio u stopostotnom vlasništvu Hrvatskih željeznica, kao tvrtka osnovana radi izgradnje vagona, lokomotiva i tramvaja. No, to se danas više ne radi u Gredelju, koji ima više od 100 godina iskustva, brandu poznat diljem Europe, nego se lokomotive iznajmljuju u Srbiji, rekao je Jakuš.

Odgovornim za to drži Vladu i ministra pomorstva, prometa i veza Sinišu Hajdaša Dončiča koji je izjavio da je osobno donio odluku da Gredelj ide u stečaj. U pitanju je milijarda i pol kuna, tisuću radnika završilo je na burzi, petstotinjak ih radi za vrlo male plaće, bivši radnici nisu dobili otpremnine, a tvrtka je političkom odlukom otjerana u stečaj. Prijave su predane prije godinu dana no do danas nije učinjeno ništa. Neka ih odbace ako su neutemeljene, kazao je.

Upitan za  otpremnine bivšim radnicima Gredelja, Jakuš je rekao da su dobili oko 0,7 posto od prodaje odmarališta na Rabu za koje je dobiveno nešto više od 2 milijuna kuna. Prodano je i odmaralište u Diklu kod Zadra za nešto više od 10 milijuna kuna. Nažalost, kada se uzme u obzir ono što je dobiveno od stečajnog upravitelja i Državne agencije za namirenje u slučaju stečaja, sve je to manje od 10 posto, kaže Jakuš.

Radnici očekuju svoje otpremnine, a moći će ih dobiti jedino ako se uspije “otpetljati” kriminal i osloboditi od hipoteke zemljište u vlasništvu Gredelja, te potom prodati. Po zakonu su radnici u prvom isplatnom redu, rekao je Jakuš.

Predsjednik Sindikata radnika Gredelja Željko Starčević ustvrdio je da se radi o ukupnom iznosu od 220 milijuna kuna. Uvjeren je, iako su ih uvjeravali da pravosudna tijela rade neovisno, da će na kraju o svemu odlučiti politika. On za propast Gredelja osim Hajdaša Dončića optužuje i bivše ministre Slavka Linića i Radimira Čačića, te najavljuje nastavak borbe za prava bivših radnika.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)