FaH

OBUSTAVLJENA POTRAGA: Prosvjed obitelji žrtava nesreće zrakoplova Malaysia Airlines

Kineske obitelji čiji su najbliži stradali u nesreći zrakoplova Malaysia Airlines let MH370 prosvjeduju u Pekingu u petak pošto su vlasti objavile da se obustavlja potraga za nestalim zrakoplovom.

Malezijski, kineski i australski ministri prometa najavili su prošli tjedan da će operacija biti obustavljena kad se završi pretraživanje dijela južnoga Indijskog oceana, a ta je odluka izazvala ogorčenost njihovih obitelji.

“Sin mi je bio u avionu. Kako je moguće da tako veliki avion nestane? Znam da je avion neoštećen i odgovorni su prekršili svoje obećanje da će i dalje tražiti dok ne nađu odgovore, rekao je Li Er You, 59, govoreći pred zgradom kineskog ministarstva vanjskih poslova u Pekingu.

Zrakoplov na letu MH370 s 239 putnika nestao je 8. ožujka 2014. otprilike sat vremena nakon što su se ukrcali u zračnoj luci Kuala Lumpura.

Skupina od dvadesetak  članova obitelji stajala je ispred zgrade ministarstva vanjskih poslova noseći prosvjedne natpise prije nego što su se sastali s dužnosnicima ministarstva kojima su predali svoje pismo žalbe.

Zhang, majka čija je mlada kći bila u zrakoplovu, plakala je noseći natpis da vlade moraju ispuniti svoje obećanje koje su dale svijetu.

“Vrlo smo tužni i ogorčeni zbog odluke koje su donijele tri zemlje. Ne vidimo plan za budućnost  niti kako da nastavimo tragati za istinom … Želimo znati tko je odgovoran”, stoji u pismu.

Australski ministar prometa Darren Chester rekao je da nije izvedivo nastavljati potragu nakon što je sadašnje područje pretrage završeno, dok ne bude novih informacija.

“Ta odluka nije donesena lako niti bez tuge i želim naglasiti da nastavljamo s analizom podataka, pregledima ostataka i razmatranjem svih novih informacija”, rekao je.

Dosad su otkriveni komadi ostataka MH370 u južnoj Africi, Mozambiku, Mauricijusu i otoku Reunion.

Komentiraj