Obustavljena istraga protiv Dodika zbog ikone koju je poklonio Lavrovu: “Nisu pronađeni dokazi…”

Autor:

13.09.2023., palata Republike, Banjaluka (BiH) – U Banjaluci se odrzava sastanak predsjednika RS Milorada Dodika s predstavnicima institucija RS-a, lidera stranaka i zastupnika iz RS-a u institucijama BiH. Sastanku prisustvuju predsjednik Narodne skupstine RS Nenad Stevandic, premijer Radovan Viskovic, clan Predsjednistva BiH Zeljka Cvijanovic, ministri u Vladi RS-a, ali i potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davor Pranjic.    Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Dejan Rakita/PIXSELL

Ukrajinske vlasti potvrdile su pravosudnim tijelima Bosne i Hercegovine da je ikona koju je lider bosanskih Srba Milorad Dodik ranije poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu praktično bezvrijedna pa je je Tužiteljstvo BiH stoga obustavilo istragu otvorenu zbog naznaka da je ta ikona možda ukradena.

Kako su u ponedjeljak prenijeli lokalni mediji u BiH, državno tužiteljstvo potvrdilo je kako je obustavljena istraga protiv Dodika pokrenuta nakon što je on potkraj 2020. šefu ruske diplomacije tijekom posjeta Sarajevu poklonio pozlaćenu ikonu kao “znak srpsko-ruskog prijateljstva”.

Ukrajinske su vlasti zatražile da se provjeri je li ikona ukradena s područja te zemlje pod ruskom okupacijom i spada li u popis umjetničkih djela od nacionalnog značaja.

Državno tužiteljstvo Ukrajine također je bilo uključeno u istragu pa su njihovi istražitelji utvrdili da ikona nije na popisu kulturne baštine te zemlje.

Rusija vraća BiH Dodikov poklon Lavrovu

Nisu pronađeni dokazi

“Nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali da je umjetničko djelo nezakonito premješteno, ukradeno s teritorija Ukrajine i da ima iznimnu umjetničku vrijednost, niti da pripada nacionalnom kulturnom nasljeđu Ukrajine i da je nacionalna vrijednost”, stoji u pojašnjenju Tužiteljstva BiH koje je objavio portal detektor.ba.

Nakon proturječnih informacija o vrijednosti i podrijetlu poklonjene ikone Lavrov ju je vratio Dodiku, a on je nakon toga pojašnjavao kako ju je dobio od osobe čije je ime zaboravio pa se ni danas ne zna njezino podrijetlo niti način na koji je dospjela u BiH odnosno u Dodikove ruke.

Nastavlja se saga o ‘Dodikovoj ikoni’, navodno ju je dobio 2018. iz Donbasa

Posjet Lavrova BiH obilježili skandali

Posjet Lavrova BiH u prosincu 2020. obilježio je niz skandala jer su se nakon njegove izjave da BiH ne smije postati članicom NATO-a tadašnji članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović s njim odbili sastati.

“On (Lavrov) je svojim postupcima pokazao nepoštivanje ustavnog ssustava i države Bosne i Hercegovine”, kazao je Džaferović koji je tada bio predsjedatelj državnog vrha.

Nakon toga odnosi Sarajeva i Moskve potpuno su zahladnili, a ruski veleposlanik u BiH Igor Kalabuhov nastavio je kampanju protiv članstva u NATO-u otvoreni prijeteći kako će Rusija na eventualno članstvo BiH u Alijansi gledati kao na čin neprijateljstva i “adekvatno odgovoriti”.

Još se ne zna je li ukradena: Ikona koju je Dodik poklonio Lavrovu vraćena veleposlanstvu BiH

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.