Nastavlja se saga o ‘Dodikovoj ikoni’, navodno ju je dobio 2018. iz Donbasa

Autor:

16.11.2020., Kancelarija SNSD, Banja Luka (BiH) – Milorad Dodik, predsjednik SNSD i srpski clan Predsjednistva BiH, odrzao je press konferenciju na kojoj je pokazao papir s potpisima vec formirane koalicije na nivou Banja Luke usprkos pobjedi oporbenog kandidata Draska Stanivukovica za gradonacelnika ovog grada. 
Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Dejan Rakita/PIXSELL

Ikona koju je Milorad Dodik poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu podrijetlom je iz Donbasa u Ukrajini i u Banju Luku je dospjela 2018. godine preko Rusije i Beograda, ustvrdio je bivši dužnosnik organizacije koja okuplja nekadašnje pripadnike vojske bosanskih Srba Dragan Savić.

U izjavi koju je na mrežnim stranicama u subotu objavio Nebojša Vukanović, zastupnik oporbene Srpske demokratske stranke (SDS) u parlamentu Republike Srpske, Savić je kazao kako je spornu ikonu Dodiku 29. svibnja 2018. u Banjoj Luci predao Duško Vukotić, tada predsjednik organizacije veterana vojske RS.

“Vukotić je tu ikonu donio iz Donbasa preko Rusije i Beograda”, kazao je Savić dodajući kako mu nije poznato je li Vukotić za to imao ikakve propratne papire kakvi su uobičajeni u takvim okolnostima.

Dragan Savić je u organizaciji veterana vojske RS obnašao dužnost predsjednika skupštine a Vukotić je kao predsjednik organizacije u Donbas 2018. putovao kako bi tamo sudjelovao na sastanku nacionalističke udruge “Nasljednici pobjede” koje okuplja ruske veterane iz Drugog svjetskog rata i njihove potomke i sljedbenike.

Tamo su mu navodno predstavnici vlasti Luganska i Donjecka, ukrajinskih pokrajina koje su pod nadzorom proruskih pobunjenika, poklonili ikonu s likom svetog Nikole a on ju je potom odnio Dodiku koji je tada obnašao dužnost predsjednika RS.

“Kakva obiteljska ikona, to je sve laž i prevara”, kazao je Savić komentirajući navode iz Dodikovog ureda po kojima je ikona koju je Lavrov vratio zapravo vlasništvo neke obitelji iz Banje Luke te da ju je ona posjedovala proteklih 15 godina.

Vukotić tijekom dana nije ni potvrdio niti zanijekao da je on bio taj koji je Dodiku donio ikonu iz Donbasa kazavši tek kako ga “optužuju umobolnici”.

“Ono što svi znaju, pa i ja, jeste da Interpol radi na ovom slučaju. Dakle najveća svjetska sigurnosna agencija! Neka ljudi rade svoj posao! Uvijek sam im dostupan kao i svim agencijama u državi u kojoj mnogi od nas žive među luđacima željnih medijske pozornosti”, kazao je Vukotić za portal “Dnevnog avaza”.

Ikona, koju je Lavrov kao neželjeni poklon odlučio vratiti, predana je veleposlanstvu BiH u Moskvi a veleposlanik Željko Samardžija u petak ju je donio u Sarajevo no to je učinio bez suradnje s Ministarstvom vanjskih poslova svoje zemlje predavši ikonu izravno Dodikovim suradnicima.

Iz Dodikova ureda nakon toga su objavili kako je ikona pohranjena u sef.

Iz veleposlanstva Ukrajine za BiH odmah nakon toga zatražili su da se hitno razjasni kako je ikona uopće dospjela u BiH a veleposlanik Viktor Kirilič kazao je kako je jedino logično vratiti ikonu Ukrajini jer je ona njezino vlasništvo.

“Ako je prvi korak već poduzet nakon što je ikona vraćena u Sarajevo, onda se mora poduzeti i drugi, da se vrati u Ukrajinu”, kazao je Kirilič koji kao veleposlanik nerezidentno pokriva BiH iz Zagreba.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.