Rusija vraća BiH Dodikov poklon Lavrovu

Autor:

epa08884881 Russian Minister of Foreign Affairs Sergei Lavrov (L) shakes hands with Chairman of Bosnian Presidency Milorad Dodik (R) in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, 15 December 2020. Lavrov arrived for a two-day working visit to Bosnia and Herzegovina.  EPA/FEHIM DEMIR

EPA/FEHIM DEMIR

Rusija će vratiti ikonu koju je vođa bosanskih Srba darovao ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, nakon što su tužitelji u Bosni rekli da nastoje utvrditi je li dar ilegalno prokrijumčaren iz ratom zahvaćene istočne Ukrajine.

Milorad Dodik, predstavnik bosanskih Srba u tročlanom predsjedništvu Bosne i Hercegovine, poklonio je 300 godina staru pozlaćenu ikonu Lavrovu tijekom njegova ovotjednog posjeta Sarajevu.

“Ikona će biti vraćena da bi se, uz pomoć Interpola razjasnila njezino porijeklo”, stoji u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova koje u subotu prenose ruske novinske agencije.

Ukrajinsko veleposlanstvo u Sarajevu od bosanskih je vlasti zatražilo dodatne informacije o artefaktu, pošto je novinska agencija bosanskih Srba, Srna objavila fotografiju ikone i pečat o autentičnosti, koji upućuje na to da je porijeklom iz grada Luganska u kojemu se proruski separatisti bore s pripadnicima kijevskih vojnih snaga.

Dodik nije komentirao pitanje, a ni do njegovih se suradnika u subotu nije uspjelo doći kako bi pojasnili o čemu je riječ.

Više desetaka bosanskih Srba borilo se, zajedno s proruskim pobunjenicima u ratu na istoku Ukrajine koji je započeo 2014.

Članovi hrvatskog i bošnjačkog predsjedništva odbili su se sastati s Lavrovom tijekom njegova posjeta zbog, kako su rekli, “nepoštovanja” bosanskih državnih simbola i institucija.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.