Obuljen Koržinek na sastanku ministara EU u španjolskom Cacerasu

Autor:

epa10883518 Spain's Culture Minister Miquel Iceta (L) welcomes his Croatian counterpart Nina Obuljen Korzinek prior to the European Union informal ministerial meeting on Culture held in Caceres, Spain, 26 September 2023. The meeting is held on the sidelines of the Spanish six-month rotating presidency of the Council of the EU.  EPA/JERO MORALES

EPA/JERO MORALES

 Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je u ponedjeljak i utorak na neformalnom sastanku ministara kulture EU o kulturi kao temeljnom javnom dobru i održivom upravljanju kulturnom baštinom u Cáceresu, lokalitetu svjetske baštine UNESCO-a.

Kako se navodi u priopćenju Ministarstva kulture, ministri su tom prigodom usvojili i potpisali Deklaraciju iz Cáceresa „Kultura: obzori prosperiteta“ koja potvrđuje ključnu ulogu kulture kao osnovnog, globalnog javnog dobra i osnovno ljudsko pravo.

U okviru španjolskog predsjedanja Vijećem Europske unije, sastankom je predsjedao španjolski ministar kulture i sporta Miquel Octavi Iceta i Llorens, a na sastanku je bila prisutna i novoimenovana povjerenica za istraživanja, inovacije, kulturu, obrazovanje i mlade Europske komisije Iliana Ivanova.

Španjolsko predsjedništvo za raspravu je predložilo dvije teme: kulturu u kontekstu održivog razvoja kao globalnog javnog dobra te kulturnu baštinu i njezin utjecaj na borbu protiv klimatskih promjena, s posebnim naglaskom na kulturne krajolike.

Prva rasprava svojevrsni je nastavak prošlogodišnje UNESCO-ove svjetske konferencije o kulturi – MONDIACULT te Deklaraciju koja definira kulturu kao globalno javno dobro s intrinzičnom vrijednošću koja omogućuje i pokreće održiv razvoj.

Hrvatska ministrica Obuljen Koržinek podsjetila je upravo na zaključke te konferencije te navela inicijative koje je Republika Hrvatska pokrenula, a koji doprinose održivosti kulture i kulturne baštine, posebice u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti koji sadrži niz projekata, primjerice na temu digitalizacije kulturne baštine te učinkovite potpore kulturi i medijima. Osvrnula se i na napore u smislu unaprjeđenja statusa umjetnika te poboljšanja njihova položaja, napose nakon pandemije koja je uvelike pogodila kulturni i kreativni sektor.

Kada je riječ o održivosti kulturne baštine, RH može se pohvaliti bogatim iskustvom u upravljanju rizicima u kulturnoj baštini, što je bila i tema prvog hrvatskog predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU-a 2020. godine. Ministrica je stoga naglasila kako smo iste te godine, nakon dva potresa koja su pogodila sjeverozapadnu Hrvatsku, objavili Preporuke za primjenu mjera energetske učinkovitosti na graditeljskoj baštini, čime smo uspostavili okvir za djelovanje na kulturnim dobrima.

S obzirom na to da su u prijedlogu teme rasprave apostrofirani kulturni krajolici, ministrica je podsjetila na uspješnu suradnju koju Hrvatska ima s UNESCO-om te pozvala EU da se na jednaki način više posveti tome, jer je očuvanje kulturnih krajolika nužno za očuvanje kulturne i prirodne baštine, našeg životnog okoliša te održivost, osobito u kontekstu mediteranske kulture i okruženja kojemu Hrvatska i Španjolska pripadaju. Podsjetila je također na sveobuhvatnu inicijativu Novi europski Bauhaus koja je posvećena upravo pitanjima održivog razvoja, kružne ekonomije, sinergije kulture i prirode te holističkog gledanja na naš izgrađeni okoliš u kojima kulturni krajolici igraju važnu ulogu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.