Objavljeni filmovi koji bi bili prikazani ove godine na festivalu u Cannesu

Nakon što je zbog pandemije koronavirusa otkazan filmski festival u Cannesu, organizatori su odlučili objaviti 56 naslova koji bi bili prikazani u službenom programu festivala. Službeni program sastoji se od nekoliko filmskih sekcija kao što su službena konkurencija (filmovi koji konkuriraju za nagradu Zlatna palma), sekcija „Izvjestan pogled“ (druga po važnosti u sklopu koje je prije pet godina prikazan film „Zvizdan“ Dalibora Matanića) i tako dalje. Međutim, Thierry Fremaux, direktor festivala, nije želio podijeliti ovih 56 filmova po sekcijama u kojima bi filmovi bili prikazani. Samo je objavio 56 naslova i rekao da na im taj način želi pomoći u njihovoj daljnjoj promociji i kino distribuciji.

Tako smo u srijedu saznali da bi u Cannesu bio prikazan novi film Wesa Andersona „The French Dispatch“, zatim filmovi canneskog miljenika, Francuza Francoisa Ozona, „Summer Of 85“ i canneske miljenice, japanske redateljice Naomi Kawase „True Mothers“. Britanski redatelj Steve McQueen ove bi se godine u Cannesu predstavio sa tv serijom „Small Axe“. Naime, ova serija od pet epizoda rađena je tako da svaka epizoda funkcionira kao samostalan film pa bi se u Cannesu prikazale dvije epizode odnosno dva filma “Mangrove” i „Lover’s Rock“. Još jedan miljenik festivala u Cannesu, Danac Thomas Vinterberg, došao bi na festival s filmom „Another Round“ s Madsom Mikkelsenom u glavnoj ulozi. Glumac Viggo Mortensen debitira kao redatelj s filmom „Falling“ u kojem ujedno i glumi, te bi i taj film bio prikazan na festivalu. Što se tiče animiranih filmova, u Cannesu bi bio prikazan film „Soul“ Petera Doctera koji je do sada osvojio dva Oscara, za animirane filmove „Nebesa“ i „Inside Out“. Drugi animirani film bio bi  japanski „Aya and the Witch” redatelja Gore Miyazakija, sina slavnog japanskog redatelja animiranih filmova Hayao Miyazakija.

Glumice Kate Winslet i Saoirse Ronan vidjeli bi ove godine u Cannesu kao ljubavnice u filmu britanskog redatelja Francisa Leeja „Ammonite“. Britanci bi bili zastupljeni s još jednom filmom i to „Limbo“ redatelja  Bena Sharrocka. Južna Koreja bila bi predstavljena filmom „Peninsula“ redatelja Sang-ho Yeona koji je nastavak njegovog zombie filma „Train to Busan“ iz 2016. godine. Ovo su samo neki od 56 naslova koje je objavio Thierry Fremaux.

Ove godine za prikazivanje na filmskom festivalu u Cannesu bilo je prijavljeno 2067 filmova. Među 56 objavljenih 56 filmova koji će nositi oznaku Cannes 2020 nalazi se čak 15 redatelja – debitanata i 16 filmova koje su režirale žene. Filmski festival u Cannesu postigao je dogovor sa filmskim festivalom u San Sebastianu koji se održava krajem rujna da će se navedeni filmovi moći natjecati na festivalu u ovom španjolskom gradu.

Komentiraj