EPA/TERRY PIERSON

Objavljeni detalji mučanja djece u kalifornijskoj ‘kući užasa’

Roditelji optuženi da su u lancima držali 13-tero djece na sudu su izjavili kako nisu krivi. 56-godišnji David Turpin i 49-godišnja Louise Turpin suočeni su s optužbama za mučenje, zlostavljanje i zatočenje svoje djece, koja su prije nekoliko dana pronađena u njihovoj kući u Kaliforniji.

Dvojac je uhićen nakon što je jedna od njihovih kćeri uspjela pobjeći i pozvati policiju. Službenici su pronašli ostalu djecu vezanu lancima za krevete. Turpini su se pojavili na sudu nakon što je tužiteljstvo iznijelo detalje optužnice.

Tužitelj Mike Hestrin kazao je kako je par svoju djecu kažnjavao vezanjem – prvo su koristili užad, a kasnije lance i lokote. Kazne su znale trajati tjednima ili mjesecima, a s vremenom su se intenzivirale. Tužiteljstvo je iznijelo kako djeca nisu puštena ni kako bi otišla na WC. Djeca su dvije godine pokušavala razraditi plan bijega iz ‘kuće strave’, dodao je tužitelj.

Tužiteljstvo je iznijelo još neke šokantne detalje mučenja – djecu su redovito tukli i davili, dopuštali su im tuširanje jednom godišnje, nije im bilo dopušteno igrsti se s igračkama, iako su u kući pronađene brojne igračke u originalnim pakiranjima, ako su djeca prala ruke ‘iznad lakta’ bila bi kažnjavana jer se to smatralo kao ‘igranje s vodom’, Turpini su djeci davali samo po jedan obrok dnevno, a često su kupovali hranu i stavljali ju pred djecu, u više od četiri godine niti jedno dijete nije posjetilo zubara ni liječnika, djeca nisu znala ni tko je to policajac.

Djeca, u dobi između 2 i 29 godina, spašena su u ponedjeljak i smještena u bolnicu, gdje primaju liječničku pomoć. Sva djeca, osim dvogodišnjaka, bila su vidno pothranjena. Mediji javljaju da je 29-godišnja žrtva težila samo 37 kilograma, a 12-godišnja imala težinu prosječnog sedmogodišnjeg djeteta. Nekoliko djece ima vidnih kognitivnih problema, kao i oštećenja živaca koje je rezultat ekstremnog i dugotrajnog fizičkog zlostavljanja.

Proglasi li sud Turpine krivima, čeka ih kazna od 94 godine ili doživotna kazna zatvora.

Komentiraj