Nuklearni otpad na Trgovskoj gori: Iz BiH najavljuju tužbu protiv Hrvatske

Vlasti Novog grada u BiH, koji se do rata zvao Bosanski Novi, najavljuju tužbu protiv Hrvatske “ako provede u djelo ideju da na Trgovskoj gori, u našem komšiluku, izgradi odlagalište nuklearnog otpada”.

U intervjuu Glasu Srpske objavljenom jutros, načelnik Novog grada Miroslav Drljača te je planove nazvao “Damoklovim mačem nad glavama stanovnika Novog Grada”.

Novi grad je uz rijeku Unu, a s hrvatske je strane općina Dvor, u kojoj je i Trgovska gora. Načelnik Novog grada podsjetio je da je rijeka Una zaštićen prirodno područje i u Federacaiji BiH i u Republici Srpskoj.  “Sve to je šansa za razvoj turizma, a ako nam nuklearni otpad završi nadomak Une, od toga neće biti ništa. Poljoprivreda bi se našla u problemu, jer nijedan kupac ne bi želio naše proizvode ako bi znao da dolaze s njiva iz tako ugroženog područja”.

Preko granice o toj temi planiraju sjednicu općinske skupštine, a “krajnji izlaz bila bi tužba BiH protiv Hrvatske”. Nadaju se da će na sjednicu doći i predstavnici državnih vlasti BiH. “Tužba je jedini mehanizam koji će dati pravi rezultat”, a morat će je pripremati “neka međunarodna odvjetnička kancelarija”.

Drljača, koji je tužbu protiv Hrvatske lani već predlagao, tvrdi da je suglasnost u protivljenju odlagalištu na Trgovskoj gori “jedina stvar u BiH oko koje su mišljenja nepodijeljena”. “Ne treba nam nuklearni otpad u blizini. Takvih lokacija ima na pretek na području Hrvatske, ali oni iz nekog svog razloga ni ne razmišljaju da pomaknu to odlagalište i da na taj način pokažu dobrosusjedske odnose”, tvrdi načelnik.

Pritom podsjeća da se odlagalištu protive i vlasti i stanovnici susjedne hrvatske općine Dvor. “Jednako su uznemireni kao i mi, međutim ni njih, baš kao ni nas, nitko ne pita za mišljenje. Prvi čovjek Petrinje je također rekao da nitko u tom kraju ne želi otpad iz nuklearke Krško na tom mjestu, ali njih nitko ne sluša”.

Komentiraj