FaH/ Damir SENÈAR /ds

Novosti iz MSU-a

Priliku da vidite jedinstveni postav izložbe Ivane Franke “Strujanje percepcije (svemiri misli)” i finskog umjetničkog dvojca Tommija Grönlunda i Petterija Nisunena “Siva zona” u MSU imate još samo do kraja ovog tjedna.

Franke, Grönlund i Nisunen ostvarili su postav koji, osim umom, pamtimo i osjetilima. Većina radova je interaktivna, a posjet izložbi je prije svega tjelesno iskustvo, u kojemu se prepliću snažni doživljaji vizualnog, zvučnog i prostornog. Vlastitu tjelesnost u prostoru izložbe osvještavamo kao stroj za proizvodnju realnosti – i osobne i zajedničke – ali koja, u svojoj nedovršenoj sveobuhvatnosti, ipak nije totalitarna i od koje je odmak uvijek moguć. Izložba je otvorena do nedjelje (20.08.).

OBITELJSKO RAZIGRAVANJE – kreativna radionica za cijelu obitelj Školica, održava se u subotu (19.08.) od 15 do 16 sati.

Ove subote, u suradnji s Teatrom Puna kuća, u okviru programa MOJ KVART – MOJA KUĆA, organizira se još jedna besplatna kreativna radionica za cijelu obitelj. Da bi se potaknulo zajedničko kreativno druženje cijele obitelji, radionica daje djeci i roditeljima mogućnost zajedničke kreacije i oslobađanje od tradicionalno definiranih uloga unutar obitelji kroz dramsku igru, pričanje priča, likovni izričaj, ples i glazbu. Pozivamo obitelji koje imaju djecu u dobi od 3 do 9 godina da dođu na druženje. Barem jedan roditelj treba biti na radionici s djecom. Obucite udobnu odjeću i obuću u kojoj se možete valjati po podu, skakati i plesati.

Ulaz na radionicu je slobodan uz obaveznu prijavu na: [email protected], najkasnije do petka (18.08.).

Voditeljica: Svetlana Patafta, akademska glumica i dramska pedagoginja

Više o programu na www.punakuca.hr.

KINO METROPOLIS
Dvorana Gorgona, subota (19.08.)

16.00 EUROPSKI MALI MARATONCI, 56′, nagrađivani animirani kratkometražni filmovi za djecu, bez dijaloga – ULAZ SLOBODAN
17.00 BALTAZAROV SAT – Profesor Baltazar, crtani serijal, 7. serija, 50′
– crtani filmovi: Baltazarov sat,Baltazarova ljubav, Duhovita priča, Dva cilindra, Hik, Igrati se lovice, Izgubljeni zec, Klaun Daniel, Obučar Krokodil Abraham, Operna zvijezda – ULAZ SLOBODAN
18.00 SJEĆANJA (Les souvenirs), humorna drama, Francuska, 92′, r. Jean-Paul Rouve, gl. Michel Blanc, Annie Cordy, Mathieu Spinosi
20.00 ZBOG TEBE, ljubavni omnibus, Hrvatska, 2016. red. Anđelo Jurkas, u. Leona Paraminski, Nataša Janjić, Jelena Perčin, 115 min.

NOVO U MSU SHOPU: KATALOG IZLOŽBE DANA GRAHAMA

Dan Graham “Zabava za cijelu obitelj / Works That are Fun for the Family”

Kao i izložba, tako i tekstovi i prilozi u kataloge nastoje dati presjek stvaralaštva Dana Grahama. Kustosi Radmila Iva Janković i Maurizio Bortolotti obuhvaćaju Grahamov opus od ranih video radova i performansa do paviljona i dokumentarnih filmova o njegovim najznačajnijim ostvarenjima u prirodnim i urbanim krajolicima.

Njegovi paviljoni suprotni su onome što se događa u svijetu, a o tome kaže: “Razvoj je sada u promijenjenom odnosu prema okoliša. Ne postoji organsko jedinstvo koje bi povezivalo lokalitet i dom. Oboje je bez korijena i razdvojeno u nekom većem, unaprijed definiranom sintetskom poretku.”

Dizajner kataloga: Andro Giunio.

POSJETITE I DRUGE IZLOŽBE

Anto Kajinić “Putovanje kroz bjeline” (MSU galerija, do 31.08.).

“Kad je jednom vjetar bio puno ljut i onda je grančica od drveta skroz umrla i otišla je od drveta a jedna je grančica ostala na drvetu kad je to bilo“, 100x140cm, iverica, bijeli vodeni lak, 2017.

Anto Kajinić je osim po bjelini, poznat i po neobičnim nazivima svojih slika, poput primjerice: “Kad je jednom bio veliki strah i onda je se od toga kuća skroz prepala i izgubila je od krov.”

O njegovim slikama Tonko Maroević kaže: “Nema dvojbe da je Kajinićevo shvaćanje prostora i oblika izrazito slobodno i nekonvencionalno, nemimetičko i daleko svakoj gravitaciji. Na njegovim kadrovima pomaljaju se crte i mrlje, povremeno grozdaste ili prstolike linearne nakupine, a katkad i zoomorfne ili biološki sugestivne mini-cjeline, odnosno sklopovi nepravilnih kvadrata, trokuta i krugova što bi mogli predstavljati dijelove kuće, automobila, krovova ili kotača. Kajinićeva vidna polja široka su i prostrana, moglo bi se reći kako ljubomorno njeguju svoju dominantnu središnju prazninu, dopuštajući da tek tu i tamo sleti poneko pero, iznikne pokoji cvijet, spusti se kakva ptica, dovuče neko vozilo, dogazi kakav korak…”

Ulaz besplatan!

SintArt 08: Alem Korkut “Gravitacija”

Zbirka Richter, Vrhovec 38 (do 30.09.)

Postav izložbe SintArt 08: Alem Korkut, foto: Marko Ercegović

Raznovrsna i bogata ostavština Vjenceslava Richtera ovaj je put bila nadahnuće za igre idejama i materijalima poznatom kiparu. Korkut je stvorio nove radove nadahnut paradigmatskim djelima Richterova opusa: gravitacijskim crtežima, sistemskim skulpturama te prostornim slikama.

Radno vrijeme: srijeda i subota od 11–16 sati, ostalim danima uz prethodnu najavu na tel. 01 60 52 710 ili [email protected]

Ulaz besplatan!

Kako doći: tramvaj broj 6 ili 11, smjer Črnomerec, tramvajska stanica kod Knjižnice i galerije Vladimir Nazor, kratka šetnja uz Mandaličinu ulicu ili autobus 129 iz Mandaličine do Vrhovca.

MSU, Avenija Dubrovnik 17, 10000 Zagreb, (www.msu.hr).

Komentiraj