Novinaru Nacionala priznanje Reportera bez granica

Nakon što je za svoje tekstove objavljene u Nacionalu o stanju u Sloveniji za vrijeme koronakrize dobio priznanje Deutsche Wellea, slovenski novinar Blaž Zgaga proteklog je vikenda dobio još jedno priznanje za svoj novinarski rad za vrijeme pandemije koronavirusa. Zgagu je organizacija Reporteri bez granica odabrala među 30 novinara i novinarskih organizacija čija je „hrabrost, sposobnost i inovativnost pomogla da se u vrijeme pandemije COVID 19 virusa plasiraju točne i pouzdane informacije“.

Zanimljivo je da je Zgaga uz srpsku novinarku Anu Lalić i bjeloruskog novinara Sergeja Stacjuka jedini europski novinar na tom popisu, ali i jedini novinar iz neke države članice Europske unije, što dovoljno govori o tome kakva je situacija s ljudskim pravima i slobodom novinarstva u Sloveniji nakon što je vlast preuzeo Janez Janša. Reporteri bez granica su u pojašnjenju zašto je upravo Blaž Zgaga izabran među trideset novinara i novinskih kuća koji su iskazali hrabrost u izvještavanju tijekom pandemije koronavirusa napisali:

„Kada je slovenski novinar Blaž Zgaga, dopisnik hrvatskog tjednika Nacional, postavio slovenskim vlastima pitanja vezana uz osnivanje novog tijela za praćenje pandemije virusa COVID 19, vlasti su reagirale tako što su protiv njega pokrenule kampanju zastrašivanja te su pokušale ocrniti njegovo ime u javnosti. Zlostavljanje ovog poznatog slovenskog novinara je bilo takvo da je morala reagirati i Europska komisija koja je podsjetila slovensku vladu da bi novinare trebala štititi, a ne napadati.“

Komentiraj