Nova zagrebačka vlast: Tomašević, Korlaet i Dolenec stalno su zajedno, na protokolarne obveze idu Tomašević ili Korlaet, Dolenec radi ‘iznutra’

Bicikl i tramvaj, a službeni auto samo kad neće stići zbog protokola, ali što manje. Tako je novi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio da će ići na posao, a svog se obećanja, barem po pitanju prijevoza, i drži.

Deset je dana prošlo otkako su novi gradonačelnik i njegovi zamjenici preuzeli vlast u Zagrebu. Kako izgleda radno vrijeme gradonačelnika kad nije na terenu? U Gradskoj upravi kažu da je stalno na sastancima ili zatvoren u uredu sa svojim zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom, redovito komunicira samo s jednim ili dva “stara” pročelnika, među ostalim i s Andreom Šulentić, šeficom Stručne službe gradonačelnika.

“Njih troje uvijek su zajedno”, kažu neslužbeno u Gradskoj upravi, piše u četvrtak Večernji list.

Na protokolarne obveze, dakle, idu ili Tomašević ili Korlaet, a Dolenec je zamjenica koja uglavnom radi “iznutra”, bez pretjeranog izlaganja javnosti.

“Prema tome kako su se postavili, vidi se da će Danijela Dolenec biti kreator javnih politika, a da će glavni gradski operativac biti Luka Korlaet”, kaže politički analitičar Davor Gjenero. Drugim riječima, rade ono za što ih je Tomašević zadužio kad ih je predstavio kao svoje zamjenike.

Dolenec je zadužena za reorganizaciju administracije, a fokus arhitekta Korlaeta bit će u najvećem dijelu obnova Zagreba.

Dolenec ima i funkciju načelnice Stožera civilne zaštite, što je jedan od prvih poteza koji je Tomašević povukao čim je preuzeo vlast. S ciljem ušteda dosad je usto najavio da će poništiti natječaj za nabavu 151 automobila vrijedan 4,5 milijuna kuna te obustavio javnu nabavu, a od pročelnika zatražio da predlože smanjenje rashoda u svom resoru.

Komentiraj