NOVA OPTUŽNICA USKOK tvrdi da je Josipa Rimac pritiskala dekanicu iz Zadra i šefa u HŽ-u

Autor:

20.09.2023., Zagreb - Nasmijana Josipa Culina (Rimac) osumnjicena u slucaju Vjetroelektrane pojavila se na Zupanijskom sudu. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELL

USKOK je podigao novu optužnicu protiv Josipe Pleslić ex Rimac, bivše HDZ-ove državne tajnice, Dijane Vican, bivše rektorice Sveučilišta u Zadru i poduzetnika Ante Stanišića iz tvrtke Graditelj svratišta

Rimac i Stanišić optuženi su da su između siječnja 2018. i svibnja 2020. dogovorili da će Rimac iskoristiti svoj utjecaj koji je imala kao bivša gradonačelnica Knina i saborska zastupnica, te državna tajnica, ne bi li tvrtki Graditelj svratišta osigurala unosne poslove s državom.

Za uzvrat joj je Stanišić, tvrdi USKOK, omogućio da bez plaćanja režija živi u stanu u Zagrebu koji je vlasništvo njegove firme. Osim toga obećao joj je, navodi se u optužnici, da će joj besplatno ugraditi opremu u obiteljsku kuću u Vodicama, javlja N1.

Uslijedio je posao sa Sveučilištem u Zadru, koje je tražilo isplatu garancije od Graditelja svratišta na iznos od oko 200 tisuća eura u postupku dogoora za “Izvođenje radova na izgradnji Studentske menze sa studentskim paviljonima i kolnim prilazom na lokaciji Novog kampusa Sveučilišta u Zadru”. Graditelj svratiša javio se na taj posao no nisu ispunili sve uvjete, ali, nakon intervencije Josipe Rimac, navodi USKOK, kod rektorice Vican nisu morali platiti ni graranciju. Rektorica ju je, stoji u optužnici, na zahtjev Josipe Rimac opozvala.

Objavljene stotine poruka između Turudića i Josipe Rimac: Di si radosti? Di si lipa?

Time je, navodi se, oštetila Sveučilište, dok je Graditelj svratišta imao korist. Osim toga, nakon što je u predmetu nabave “Izvođenje radova na obnovi prijemne zgrade Osijek“ HŽ Infrastrukture ponuda Graditelja svratišta bila tek treća po redu Stanišić je od Josipe Rimac tražio da se za njega založi kod predsjednika uprave državne kompanije.

Istražitelji su rekonstruirali da je Rimac predsjednika uprave HŽ Infrastrukture tražila da se u drugim boljim ponudama u toj nabavi neovisno o stvarnom stanju pronađe greška. On, međutim, nije učinio ono što je Rimac od njega tražila.

Rimac je za to vrijeme bez plaćanja režija stanovala u stanu Stanišićeve tvrtke, a on joj je ugradio i opremu u kući u Vodicama. USKOK tvrdi da je na taj način nezakonito stekla oko 6.500 eura.

USKOK je u optužnici predložio da se okrivljenicima protupravno stečena imovinska korist oduzme.

NAKON VIŠEDNEVNE POTRAGE Pronađena odbjegla prijateljica Josipe Rimac, odvedena je u zatvor

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.