Nova kolonija carskih pingvina na Antarktici otkrivena iz svemira: “Ovo je uzbudljivo otkriće, ali…”

Na Antarktici je pomoću tehnologije satelitskog mapiranja pronađena nova kolonija carskih pingvina. Ova kolonija povećava ukupni broj poznatih mjesta za razmnožavanje carskih pingvina oko obale Antarktike na 66, priopćio je British Antarctic Survey (BAS).

Kolonija je identificirana pomoću tragova guana, odnosno izmeta, a sastoji se od oko 500 pingvina. Znanstvenici su proučavali slike satelitske misije Europske komisije Copernicus Sentinel-2 koje su uspoređene i potvrđene slikama visoke rezolucije sa satelita MAXAR WorldView3.

Peter Fretwell, glavni autor istraživanja koje je dovelo do otkrića, rekao je da je kolonija, iako je bila “uzbudljiva”, mala i nalazi se u regiji teško pogođenoj nedavnim gubitkom morskog leda.

“Ovo je uzbudljivo otkriće. Nove satelitske snimke obala Antarktike omogućile su nam da pronađemo mnoge nove kolonije. I iako je ovo dobra vijest, kao i mnoga nedavno otkrivena nalazišta, ova je kolonija mala i nalazi se u regiji teško pogođenoj nedavnim gubitkom morskog leda”, izjavio je Fretwell.

Carski pingvini, koji su najveći od 18 vrsta pingvina i visoki su oko 120 centimetara, za razmnožavanje trebaju morski led. Nalaze se u područjima koja je vrlo teško proučavati jer su udaljena, nepristupačna i vrlo hladna, s temperaturama koje padaju i do minus 60 Celzijevaca.

Carski pingvini su osjetljivi na gubitak morskog leda, koji će se smanjivati kako se klimatske promjene mijenjaju. Nedavne projekcije sugeriraju da će prema trenutnim trendovima zatopljenja 80% kolonija biti gotovo izumrlo do kraja stoljeća, upozorava BAS.

Posljednjih 15 godina istraživači BAS-a tražili su nove kolonije pretražujući satelitske slike guana pingvina, a pomoću satelita pronađena je polovica poznatih kolonija.

Komentiraj