Nova kategorija: Shervin Hajipour osvojio Grammy za pjesmu koja je postala himna prosvjeda u Iranu

Od ove godine uvedena je nova kategorija nagrade Grammy za društvene promjene koju je ove godine osvojio autor pjesme koja je postala himna prosvjeda u Iranu.

Kategorija koja  je uvedena ove godine želi odati počast pjesmama koje odgovaraju na aktualna društvena pitanja i imaju potencijal za pozitivan globalni utjecaj. Čak više od 130.000 pjesama prijavljeno je za tu kategoriju o čijem je pobjedniku odlučilo posebno povjerenstvo.

Prva dama SAD-a Jill Biden na ceremoniji u Los Angelesu pobjednikom je proglasila iranskog pjevača i tekstopisca Shervina Hajipoura. Hajipourova protestna pjesma ‘Baraye’ postala je viralna himna tijekom nedavnih prosvjeda u Iranu, koji su počeli zbog smrti Mahse Amini. 22. godišnje djevojke koju je privela policija za moral zbog kršenju pravila nošenja hidžaba u trenutku smrti.

Pjesma ‘Baraye’ je prikupila oko 40 milijuna pregleda na internetu u 48 sati, a ime je dobila po hashtagu koji je kružio u sklopu prosvjeda. Autor i izvođač pjesme Shervin Hajipour je uhićen nakon što je pjesma postala viralna. U ovom trenutku više nije u zatvoru ali čeka suđenje.

 

 

 

 

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]